Nederlandse cricketers Peter Borren (links), Timm van der Gugten en Wesley Baresi (rechts) vieren de zege.
Nederlandse cricketers Peter Borren (links), Timm van der Gugten en Wesley Baresi (rechts) vieren de zege. - © FOXSports.NL

Oranje-cricketers houden zicht op WK

18 juli 2015
Het Nederlands cricketelftal heeft zijn kans op deelname aan het WK Twenty20, volgend jaar in India, verdedigd. Oranje versloeg Kenia zaterdag in Edinburgh met vier wickets, waardoor een plek in de tweede fase in Dublin zeker werd.

Aanvoerder Peter Borren liet de Kenianen beginnen met batten. Zij maakten in 20 overs 97 runs. Collins Obuya was het productiefst met 33. Roelof van der Merwe ving hem uit op bowlen van Michael Swart. Deze nam twee wickets (2-22/3), Timm van der Gugten drie (3-13/4). Van der Merwe was als bowler zelf ook zuinig (1-12/4).

Het totaal van de Afrikanen vormde voor Nederland geen enkel probleem, al ging opener Stephan Myburgh al na drie ballen (twee runs) naar de kant. Wesley Barresi (28 uit 18) en vooral Ben Cooper (59 uit 24) hielden de 'run rate' hoog. De uitblinker sloeg acht vieren en drie zessen. Na 8.3 overs stond er 98/6 op het scorebord. Het beslissende punt was te danken aan een 'wide'.

Door de zege eindigde Nederland in groep B van het kwalificatietoernooi als tweede achter Schotland, dat zich daarmee rechtstreeks plaatste voor het WK. Beide teams kwamen, evenals Afghanistan, uit op 8 punten. Het verschil in 'netto run rate' was dankzij de explosie tegen Kenia klein: 1,21 tegen 1,15. Oranje had de Schotten overigens wel verslagen voor eigen publiek. Wie de tegenstander wordt in de play-off is nog niet bekend. De stand in de Ierse poule A wordt pas zondag opgemaakt. (ANP)

De kwalificatiewedstrijden voor het WK cricket zijn te zien op FOX Sports en via FOX Sports GO.