Ferry Weertman tweede op WK
Ferry Weertman tweede op WK - © ANP

Zilver geeft Weertman bevestiging niveau

27 juli 2015

Ferry Weertman zorgde dinsdag voor het eerste succes van de Nederlandse openwaterzwemmers bij het WK in Kazan. De 23-jarige Nederlander veroverde zilver op de 10 kilometer. Na zijn gouden plak op het EK in Berlijn van vorig jaar is het zijn tweede medaille op een internationaal titeltoernooi. "Dit is een bevestiging dat het succes in Berlijn niet eenmalig was", reageerde Weertman opgetogen.

Belangrijker nog dan het zilver betekent de tweede plek in Kazan dat Weertman is gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro die volgend jaar worden gehouden. "Dat is het belangrijkste. Kwalificatie was hier het doel en dat is dik gelukt", aldus de openwaterspecialist. Hij had een plek bij de beste tien nodig en slaagde daar dus ruimschoots in. "Daar ben ik heel blij mee. Geweldig."

Weertman had vooraf aangekondigd zijn race zorgvuldig op te bouwen. Het plan was om vanuit de staart van het veld op te rukken naar voren en dan mee te doen om de prijzen. Op die manier verliep de wedstrijd ook, maar daardoor liep Weertman aan het begin wel te veel achterstand op om nog mee te doen om de winst. Goud ging naar de Amerikaan Jordan Wilimovsky, die uiteindelijk twaalf seconden overhield op Weertman.

De Nederlander ging wel voor de winst, maar kon door het verloop van de wedstrijd leven met zilver. "Het was een hele goede race. En we hebben er leermomenten uit kunnen halen. Ik moest op het laatste stuk nog heel veel goedmaken. Dat was net te veel, ook al kwam ik wel wat dichterbij."

Weertman gaat na het WK samen met coach Marcel Wouda kijken wat er nog moet verbeteren om goud te halen in Rio, maar dat is voor de langere termijn. "Eerst ga ik hier nog het teamevent zwemmen en dan nog twee afstanden in het bad. Vervolgens de testwedstrijd in Rio en daarna op vakantie."

Weertman is in Rio de enige Nederlandse man die meedoet aan het openwaterzwemmen. Marcel Schouten eindigde namelijk als 24e en daardoor heeft Nederland maar één startplek. Alleen als Schouten ook in de top 10 was geëindigd, had Nederland twee zwemmers mogen afvaardigen. (ANP)

Quintana naar Draai van de Kaai

27 juli 2015
Quintana naar Draai van de Kaai
De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana komt volgende week in zijn witte trui naar Roosendaal voor de Draai van de Kaai. De 25-jarige klimmer...