Stefan Struve
Stefan Struve - © FOXSports.NL

Stefan Struve: Nogueira gaat de eerste ronde niet overleven

31 juli 2015
In het hol van de leeuw mag Stefan Struve zondag bewijzen dat hij bij de wereldtop hoort van de Ultimate Fighting Championship. De 27-jarige Nederlander neemt het in Rio de Janeiro op tegen de Braziliaan Antônio Rodrigo Nogueira in UFC 190.

De nummer vijftien van de wereld acteert al jaren op het hoogste podium, maar moest wegens zijn gezondheid een stapje terugdoen. In augustus 2013 kwam naar buiten dat Struve last had van hartproblemen. Bij Struve werd een lekkende aortaklep geconstateerd.: “Met medicatie is het grootste probleem teruggedrongen. Mijn hart had zestig procent output en nu is dat negentig. Nu gaat het goed. Het belet mij niet om bij de besten te horen. Dit is het beste dat ik mij ooit gevoeld heb.”

Zijn gezondheidsproblemen zorgden er wel voor dat zijn opmars naar de absolute top een halt toe geroepen werd. In 2012 won Struve nog van Stipe Miocic, op dit moment de nummer drie in de ranking. Struve: “Miocic mag waarschijnlijk om de titel gaan vechten. Het is frustrerend om te zien dat hij nu zo ver is en ik niet. Als ik zaterdag (zondagochtend Nederlandse tijd, red) een goed resultaat neerzet kan ik daar ook komen. Ik kan van iedereen winnen. De meeste zwaargewichten zijn ouder dan ik. Die zitten midden in hun piek rond midden dertig. Dat komt voor mij nog. Met zestig procent was ik al top vijf.”

De volgende horde is Nogueira. De Brazilliaan, die 34 van zijn 45 duels won, zal vooral proberen Struve via de grond te bestrijden: “Nogueira staat bekend om zijn grondwerk vanwege zijn Braziliaanse jiujitsu-achtergrond. Maar ik denk dat mijn jiujitsu niet onderdoet. Hij heeft ook een boksachtergrond, maar ik kan mijn lengte gebruiken. Ik wil er een staand gevecht van maken.“

Als het aan de 2.19 meter lange Struve ligt, zullen de Braziliaanse fans geen fijne avond hebben: “Hij gaat de eerste ronde niet overleven. Ik heb mij de laatste zes maanden in Florida scheel getraind. Ik heb mij extra voorbereid en ik voel me top.”

Natuurlijk wil ‘Skyscraper’ ook een keer zijn kunsten in Nederland laten zien: “Ik hoop dat we de UFC ook naar Nederland kunnen brengen. Daar heb ik wel vertrouwen in. En het zou fantastisch zijn om in Nederland te kunnen vechten. En dan zal ik zorgen dat ik de headline wordt.”

UFC 190 in Rio de Janeiro is zondag vanaf 4:00 uur te zien op FOX Sports 6 en FOX Sports GO.