Femke Heemskerk
Femke Heemskerk - © Pro Shots

Zwemploeg op jacht naar recordoogst 2001

1 augustus 2015
De Nederlandse zwemmers gaan vanaf zondag bij de wereldkampioenschappen langebaan in Kazan op jacht naar het recordaantal medailles uit 2001. Toen eiste Oranje in de Japanse stad Fukuoka zeven plakken op, dankzij de boegbeelden Inge de Bruijn (drie keer goud) en Pieter van den Hoogenband (vier keer zilver, waarvan één op de estafette). Tijdens de laatste WK in Barcelona (2013) pakte Nederland vier medailles. Ranomi Kromowidjojo werd wereldkampioene op de 50 vrij en pakte brons op de 100 vrij, 50 vlinder en 4x100 vrij.

Femke Heemskerk geldt als een belangrijke medaillekandidate op de 100 en 200 meter vrije slag. Op beide afstanden heeft ze de beste tijd van dit jaar op haar naam staan, al evenaarde de Australische wereldkampioene Cate Campbell de 52,69 seconden van Heemskerk op de 100 vrij. Ranomi Kromowidjojo ziet de beste kansen voor zichzelf op de 50 vrij, waarop ze haar wereldtitel verdedigt. De zusjes Cate en Bronte Campbell zijn geduchte concurrentes voor de tweevoudig olympisch kampioen, die zondag samen met Heemskerk en het 15-jarige toptalent Marrit Steenbergen de estafetteploeg aan een podiumplaats moet helpen op de 4x100 vrij.

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman hopen na hun successen van afgelopen week in het open water (beiden twee keer zilver) ook in het zwembad op succes op de lange afstanden. Van Rouwendaal verpulverde de afgelopen maanden het ene na het andere Nederlandse record en wil in Kazan opnieuw haar grenzen verleggen. Inge Dekker, in 2011 al eens wereldkampioene, geldt ondanks haar rugklachten als medaillekandidate op de vlinderslag. Zij opent zondag namens Nederland het WK met de series van de 100 vlinder.

Schoolslagspecialiste Moniek Nijhuis gaat na haar bronzen medailles bij de WK kortebaan (50 en 100) opnieuw voor eremetaal. Sebastiaan Verschuren wil in Kazan bewijzen dat hij weer aansluiting heeft gevonden met de wereldtop, nadat hij ver was weggezakt na zijn knappe vijfde plaats op de 100 vrij in Londen. De jongelingen Maaike de Waard (rugslag), Kyle Stolk (200 vrij) en Maarten Brzoskowski (lange afstanden) mogen ervaring opdoen in Kazan. De WK langebaan in het voetbalstadion van Roebin Kazan duren acht dagen. (ANP)