Tom Danielson op archiefbeeld
Tom Danielson op archiefbeeld - © ANP

Amerikaanse wielrenner Danielson positief bevonden

3 augustus 2015
De Amerikaanse wielrenner Tom Danielson is op 9 juli betrapt op het gebruik van een verboden middel. De 37-jarige coureur van Cannondale-Garmin heeft dat zelf bekendgemaakt op Twitter.

Danielson zegt dat hij tijdens een controle buiten de competitie om positief is getest op synthetisch testosteron. "Maar ik heb dit middel noch enig ander verboden middel gebruikt. Ik zou nooit zoiets gebruiken, zeker niet na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Ik snap niet hoe of waarom dit is gebeurd", reageert hij.

De Amerikaan heeft eerder toegegeven dat hij doping heeft gebruikt in de tijd dat hij deel uitmaakte van de Amerikaanse ploeg Discovery Channel van kopman en dopingzondaar Lance Armstrong. Danielson accepteerde daarvoor destijds een schorsing van een half jaar.

Door zijn positieve test zal hij maandag niet starten in de Ronde van Utah. De uitslag van de contra-expertise is nog niet bekend. Danielson, die driemaal de Tour de France reed, startte dit jaar in de Giro d'Italia. In de vijftiende etappe viel hij uit. (FOX Sports/ANP)