Max Verstappen
Max Verstappen - © Pro Shots

Verstappen voor straf tien plaatsen achteruit

21 augustus 2015
Max Verstappen moet tien plaatsen naar achteren op de startopstelling voor de Grote Prijs van België. De Nederlandse tiener in de Formule 1 krijgt die straf, omdat hij wederom een nieuwe Renault-motor moet laten plaatsen in zijn bolide van Toro Rosso.

Dat is al de zesde motorwissel voor Verstappen, die eigenlijk in een seizoen slechts vier krachtbronnen mag gebruiken. Bij de GP van Canada moest de zeventienjarige coureur ook al tien plekken naar achteren vanwege zijn vijfde motorwissel.

“Heel jammer voor Max, aangezien dit zijn thuisrace is'', zei Phil Charles, hoofd race-engineer bij Toro Rosso. “Maar dat is racen. We kijken uit naar de uitdaging die ons te wachten staat.''

Na de kwalificatie van zaterdag wordt Verstappen tien plekken achteruit gezet. De kans is groot dat de jongste coureur ooit in de Formule 1 daardoor vanaf de voorlaatste startrij moet beginnen aan zijn 'thuisrace'. Fernando Alonso en Jenson Button staan helemaal achteraan. De coureurs van McLaren werden bestraft met respectievelijk 30 en 25 plekken naar achteren, onder meer omdat ze al voor de zevende keer een nieuwe krachtbron van Honda moesten laten plaatsen in hun bolide.

Vorig jaar maakte Verstappen grote indruk op Spa-Francorchamps met een 'hattrick' in de Formule 3. Hij won dat weekeinde alle races. Enkele weken later was hij weer te gast in de Ardennen, toen met een contract bij Toro Rosso op zak voor het echte werk in de koningsklasse.

Tijdens zijn eerste optreden in de Formule 1 op het Belgische circuit klokte Verstappen vrijdagochtend de zevende tijd, in de tweede vrije training werd hij dertiende. Met 1.51,117 was de tiener ruim 1,7 seconden langzamer dan de Duitser Nico Rosberg. “Al met al was het een goede dag'', zei Verstappen. “De auto gedraagt zich goed en we kunnen de snelheid blijven verbeteren. Ik kijk uit naar zaterdag.''

Verstappen maakte geen woorden vuil aan de technische problemen bij de Renault-motor, die hem dit seizoen al zo vaak troffen en punten kostten in de races. De motorwissel zorgt ervoor dat Verstappen zondag opnieuw voor een inhaalrace staat. (ANP)