Mink van der Weerden
Mink van der Weerden - © ANP

Hockeyers openen EK met zege op Spanje

21 augustus 2015
De Nederlandse hockeyers zijn het EK in Londen goed begonnen. Het team van bondscoach Max Caldas, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, versloeg Spanje vrijdagavond op het olympisch complex in de Engelse hoofdstad met 2-0.

Die stand was al bij rust bereikt door treffers van Billy Bakker en Mink van der Weerden. Vooral in het tweede kwart imponeerde Oranje met bij vlagen oogstrelend aanvalsspel. Het duel begon een half uur later dan gepland door een stroomstoring.

Nederland begon nog afwachtend, voorzichtig, loerend op een counter. In het eerste kwart mochten de Spanjaarden het initiatief nemen. Dat resulteerde zelfs in een goede kans voor Vincent Ruiz maar niet in een doelpunt. De Nederlandse reactie kwam onmiddellijk na deze wake-up call. Bob de Voogd slaagde er niet in de score te openen, Mirco Pruyser evenmin. Zijn backhand werd gestopt door de uitstekende keeper Quico Cortes.

Die had in de achttiende minuut geen verweer op een inzet van Bakker. De Amsterdamse aanvaller werd knap aangespeeld in de cirkel en tikte de bal handig en beheerst langs Cortes. Mink van der Weerden gaf de ruststand een prettig aanzien. De strafcornerspecialist greep meteen de eerste gelegenheid zijn befaamde sleeppush te tonen. Het gevreesde wapen haperde niet.

Thierry Brinkman liet na voor 3-0 te zorgen. Hij stuitte op Cortes, nadat deze ook Pruijser van scoren had afgehouden. Even later kon de jonge aanwinst van Bloemendaal, zoon van oud-international Jacques Brinkman, net niet bij een fraaie voorzet van Robbert Kemperman voor een tip-in. In de Nederlandse defensie had Jaap Stockmann toen zijn klasse al getoond bij twee Spaanse strafcorners.

In de slotfase, toen Spanje de druk opvoerde om nog iets aan het openingsduel over te houden, onderscheidde Stockmann zich nog een paar keer. Nederland beperkte zich in de tweede helft vooral tot controleren en nam geen onnodige risico's. Desondanks mocht van der Weerden nogmaals aanleggen voor een strafcorner. Ditmaal had Cortes wel zicht op de bal. (ANP)