Marit Bouwmeester.
Marit Bouwmeester. - © Pro Shots

Marit Bouwmeester pakt brons in Rio de Janeiro

21 augustus 2015
Een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft zeilster Marit Bouwmeester brons veroverd bij de olympische testregatta. De 27-jarige Friezin won vrijdag in de Laser Radial de afsluitende medalrace voor de kust van de Braziliaanse stad. Bouwmeester klom daardoor van de vijfde naar de derde plaats in het klassement.

De tweevoudig wereldkampioene, die in 2012 bij de Spelen van Londen zilver pakte, beleefde een wisselvallige week in Rio de Janeiro. Bouwmeester zeilde een aantal tegenvallende races, maar op het beslissende moment bewees de Friezin haar klasse.

Winst van de medalrace was net genoeg om de Amerikaanse Paige Railey achter zich te houden in de strijd om het brons. De winst ging naar Gintare Volungeviciute Scheidt uit Litouwen.

“Normaal ben ik nooit zo blij met een derde plek, maar nu wel'', zei Bouwmeester. “In een week waarin alles tegenzit en waarin ik het onmogelijke moest presteren in de medalrace, is het toch gewoon gelukt. Dat voelt als een dikke vette overwinning.''

De Friezin kijkt na een week met pieken en dalen vol verwachting uit naar de Spelen van volgend jaar. “De uitvoering ontbrak nog, maar ik heb hier wel echt ontdekt hoe ik volgend jaar wil varen. Als ik het dan wél goed doe, hoor ik op de hoogste trede thuis. De wind in Rio verandert steeds, geen kruisrak is gelijk. Je moet superalert zijn.''

In de Laser schoof Rutger van Schaardenburg dankzij een derde plaats in de medalrace op naar de achtste plek in het eindklassement. Pieter-Jan Postma handhaafde zich in de Finnklasse aan kop. De Friese routinier won de negende race, maar moest daarna genoegen nemen met de tiende plek in race tien. Postma gaat zaterdag de medalrace in met één punt voorsprong op de Brit Giles Scott, die vijfde en eerste werd. (ANP)