Dylan Groenewegen na close finish de sterkste in Brussel
Dylan Groenewegen na close finish de sterkste in Brussel - © ANP

Dylan Groenewegen na close finish de beste in Brussel

5 september 2015
De Nederlander Dylan Groenewegen heeft zaterdag de wielerklassieker Brussels Cycling Classic gewonnen. De 22-jarige coureur van Roompot bleek na bestudering van de finishfoto zijn wiel net iets eerder over de meet te hebben gedrukt dan de Belg Roy Jans. Tom Boonen eindigde als derde.
De consternatie na afloop was groot. Groenewegen ging juichend over de meet, terwijl Jans uit frustratie op zijn stuur sloeg. Even later werd echter Jans tot winnaar uitgeroepen. Die beslissing werd vervolgens herroepen, waarna Groenewegen alsnog de grootste zege uit zijn nog jonge loopbaan mocht vieren.

Voor Groenewegen is het zijn tweede zege van het seizoen. De neo-prof won vorige maand de Arnhem-Veenendaal Classic. Hoewel de marge met Jans miniem was, voelde Groenewegen direct dat hij had gewonnen. "Jans klopte op zijn stuur, dus toen wist ik het wel. De sprint verliep heel hectisch en ik moest zelf een paar keer fiks in de remmen", zei de geboren Amsterdammer. "Uiteindelijk kwam ik los en klopte ik de rest. Ik zal me deze overwinning nog lang herinneren."

De eerste editie van de Brussel Cycling Classic, voorheen Parijs-Brussel, werd al in 1893 verreden. In 2000 was Max van Heeswijk de laatste Nederlandse winnaar. De afgelopen twee jaar was André Greipel de snelste. (ANP)