Novak Djokovic
Novak Djokovic - © ANP

Djokovic en Federer strijden om titel op US Open

12 september 2015
Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer in zes jaar tijd de finale van de US Open bereikt. De Servische nummer één van de wereld was vrijdagnacht in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Kroatische titelverdediger Marin Cilic: 6-0, 6-1, 6-2. Djokovic (28) staat zondag in de finale tegenover Roger Federer, die van zijn Zwitserse landgenoot Stan Wawrinka won: 6-4, 6-3, 6-1.

De Serviër won de US Open één keer, in 2011. In 2007, 2010, 2012 en 2013 was Djokovic de verliezend finalist. Vorig jaar strandde hij in de halve finale tegen de Japanner Kei Nishikori, die toen in de eindstrijd de titel moest laten aan Cilic. De lange Kroaat kwam dit keer opnieuw ver in New York, maar Cilic werd vrijdag op alle fronten overklast door Djokovic.

De negenvoudig grandslamwinnaar had binnen een uur de eerste twee sets op zak. Bij vlagen leek het wel een trainingspartijtje, zo makkelijk speelde Djokovic. Het publiek in het Arthur Ashe-stadion veerde even op toen Cilic in de vierde game van de derde set eindelijk een break wist te plaatsen.

De bijna 2 meter lange tennisser leverde echter direct daarna zijn eigen service in en verloor daarmee ook het laatste sprankje hoop op een wederopstanding. De oppermachtige Djokovic maakte het klusje vakkundig en in hoog tempo af. Na amper anderhalf uur was de ongelijke strijd voorbij.

De Servische aanvoerder van de wereldranglijst won dit jaar al de Australian Open en Wimbledon. Op Roland Garros, het enige grandslamtoernooi dat hij nog nooit won, moest Djokovic in de finale buigen voor Wawrinka. De laatste verloor vrijdagnacht van Federer.

Federer op koers voor nummer achttien

Federer rekende in drie sets af met Wawrinka: 6-4, 6-3, 6-1. “Ik ben heel blij. Het is een mooi toernooi tot nu toe", reageerde de tennisser na afloop. De 34-jarige Federer jaagt in New York op zijn achttiende grandslamtitel.

Federer staat voor het eerst in zes jaar weer in de finale van de US Open. Hij won het toernooi vijf jaar op rij, van 2004 tot en met 2008. In 2009 was hij verliezend finalist.

De finale zal de  42e keer zijn dat de twee topspelers tegenover elkaar staan. In de onderlinge ontmoetingen staat Federer voor met de kleinst mogelijke marge: 21-20. (FOX Sports/ANP)

Italië houdt van Vinci en Pennetta

12 september 2015
Italië houdt van Vinci en Pennetta
Sportminnend Italië heeft twee tennissters in de armen gesloten. “We houden van jullie”, kopte de Gazzetta dello Sport zaterdag op de voorpagina...