Maarten Tjallingii
Maarten Tjallingii - © ANP

Tjallingii stopt halverwege 2016

5 oktober 2015
Nog één keer knallen op de kasseien van Parijs-Roubaix, hopelijk de Giro-start in Apeldoorn en misschien nog het NK, dan houdt Maarten Tjallingii het profwielrennen voor gezien.

De 38-jarige Fries gaat zich dan toeleggen op de coaching. Dat zei de renner van LottoNL-Jumbo maandag op Radio 1 in de Nieuws BV. "Een half jaar nog in het zadel en dan opleidingen volgen om coach te worden", zei de 'meesterknecht' uit de Nederlandse wielerploeg.

Een contract voor nog een half jaar is vrij bijzonder, maar Tjallingii kan zich er goed in vinden. "De gelegenheid deed zich voor op deze manier afscheid te nemen en die heb ik gepakt", aldus de renner, die pas op 27-jarige leeftijd prof werd. Zijn grootste successen waren de winst van de Ronde van België in 2006 en de derde plaats in Parijs-Roubaix in 2011.

Tjallingii heeft zelfs een eigen bedrijfje opgezet om de coaching professioneel aan te pakken. Maar voordat het zover is, wil hij het eerste halfjaar van 2016 laten zien dat hij nog steeds een heel goede wielrenner is. "Ik heb zin in de wedstrijden waarin ik goed ben, zoals Parijs-Roubaix. Daar ben ik als meesterknecht van waarde voor de ploeg. Het lijkt me ook prachtig om de Giro mee te maken in eigen land. Maar ik heb ook heel veel zin om de coaching op te pakken." (ANP)