Wrigley Field, de thuishaven van Chicago Cubs.
Wrigley Field, de thuishaven van Chicago Cubs. - © FOXSports.NL

Chicago in de ban van Billy goat

16 oktober 2015
Sprookjes bestaan niet. En vloeken ook niet. Maar in Chicago denken ze daar anders over. ‘The Curse of Billy goat’ weerhoudt Chicago Cubs er al jaren van om kampioen te worden.

Chicago is één van de grootste sportsteden in Amerika. De Blackhawks domineren de laatste jaren het ijshockey, de Bears krijgen ook in zwakke jaren het stadion vol in de NFL en natuurlijk zijn de Bulls immer populair dankzij Michael Jordan.

Desondanks is Chicago een echte honkbalstad. In het zuiden huizen de White Sox, aan de rand van de getto, in het noorden maken de Cubs de dienst uit.

De Cubs werden in 1870 opgericht en zijn het oudste, nog steeds actieve professionele sportteam in Amerika. Het grootste succes van de Cubs dateert echter van ruim een eeuw geleden. In 1906 wonnen de Cubbies 116 keer in één seizoen, een record dat pas in 2001 werd geëvenaard door Seattle Mariners en nog steeds staat. In 1907 en 1908 wonnen de Cubs zelfs de World Series.

En daar houdt het op voor de Cubs. Ze haalden sinds 1908 nog zeven keer de World Series, maar verloren die altijd. Wat het extra pijnlijk maakt, is dat het inmiddels zeventig jaar geleden is dat de fall classic in het noorden van Chicago te bewonderen was.

De reden van die lange afwezigheid? The Curse of Billy Goat. Uitgesproken tijdens de World Series van 1945, door kroeghouder Billy Sianis, wiens geit werd verbannen van de groene velden Wrigley Field. “De Cubs zullen nooit meer winnen”, sprak hij profetisch, toen hem verboden werd het huisdier mee te nemen naar het stadion. En hij kreeg gelijk.

Steve Bartman

Waren ze er wel eens dicht bij? Ja. Het recentst in 2003, toevallig het Chinese jaar van de Geit. De Cubs stonden in de halve finale van de World Series 3-2 voor in de best of seven. Met een 3-0 voorsprong in de achtste inning was de eerste World Series-deelname in bijna zestig jaar bijna een feit.

En toen gebeurde het. Luis Castillo van Florida Marlins sloeg de bal naar het linksveld. Linksvelder Moises Alou leek makkelijk te kunnen vangen. Maar voordat de bal in zijn handschoen verdween, sloeg een Cubs-fan die voor de neus van Alou weg, in een poging ‘m te vangen.

Alou schold hem de huid vol, maar er was nog steeds weinig aan de hand. Totdat het noodlot toesloeg. De Marlins scoorden vier keer in de laatste inning,  keerden de wedstrijd op z’n kop en wonnen een dag later ook nog de beslissingswedstrijd.

Steve Bartman, de ongelukkige Cubs-fan, moest onder begeleiding van beveiliging Wrigley Field verlaten. Hij is sinds die bewuste avond een paria in Chicago.

Het jaar van de geit

Inmiddels staan de Lovable Losers opnieuw in de play-offs. Ze kunnen opnieuw met de vloek afrekenen. En of het lot ermee speelt: ook dit jaar is het het Chinese jaar van de geit. Nog een leuk weetje: in de film Back to the Future 2, een klassieker in de jaren ’80, wordt voorspeld dat de Cubs in 2015 de World Series winnen…. (FOX Sports)

De eerste best of zeven-wedstrijd tussen Chicago Cubs en New York Mets is in de acht van zaterdag op zondag om 02.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.