Sanne Wevers
Sanne Wevers - © ANP

Uniek turnzilver voor Sanne Wevers

1 november 2015
Sanne Wevers heeft zondag bij de WK turnen in Glasgow het zilver gepakt in de toestelfinale op balk. Haar score was eerst 14,233 maar werd na een protest verhoogd naar 14,333.

Alleen de Amerikaanse titelverdedigster Simone Biles ging over die score heen met een vrijwel perfecte oefening: 15,358. Het brons was voor de Duitse Pauline Schäfer: 14,133.

Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlandse vrouw een medaille veroverde op een WK. Destijds was er brons voor Suzanne Harmes op vloer. Biles was de titelverdedigster en maakte die status meer dan waar. Haar D-score van 6,4, de moeilijkheidsgraad van de oefening, werd in de finale alleen geëvenaard door Wang Yan, maar de Chinese was een van de vier turnsters die van de balk moest.

Wevers kwam uit op 5,6, maar concludeerde na een rekensommetje dat dat een-tiende te laag was. De jury erkende dat, waarna ze moest afwachten hoe de na haar in actie komende turnsters het eraf brachten. Nadat de Canadese Elisabeth Black naast de balk stapte, wist ze zich verzekerd van brons. Biles, drievoudig allroundkampioene, knalde er overheen maar ook slotturnster Seda Toetchalian uit Rusland faalde. En daarmee was na brons bij de EK op brug eerder dit jaar, nu WK-zilver de beloning.

Eythora Thorsdottir, de tweede Nederlandse in de finale, ging ook van de balk. Ze kwam uit op 12,733 en de achtste en laatste plaats. (ANP)