Ronda Rousey
Ronda Rousey - © ANP

Ronda Rousey in cijfers: Elf van de twaalf zeges in de eerste ronde

14 november 2015
Niemand van de vrouwelijke UFC-vechters kan op dit moment tippen aan Ronda Rousey. De Amerikaanse wist tot op heden al haar wedstrijden (12) te winnen. FOX Sports zette in de aanloop naar haar gevecht met Holly Holm op UFC 193 in Melbourne de twaalf meest interessante cijfers van de superster op een rij.

1
Ronda Rousey zag op 1 februari 1987 het levenslicht in Riverside, Californië. Ze groeide op in de Golden State, maar leefde een groot gedeelte van haar jeugd ook in Jamestown, North Dakota.

6
Tot haar zesde kampte Rousey met een spraakstoornis. Een probleem waar ze al vanaf haar geboorte last van had, omdat bij de geboorte de navelstreng om haar nek zat. Intensieve logopedie heeft haar uiteindelijk over de stoornis heen geholpen.

11
Elf van haar twaalf zeges besliste de Amerikaanse al in de eerste ronde.

17
Op zeventienjarige leeftijd kwalificeerde Rousey zich met judo voor de Olympische Spelen van 2004. Daarmee werd ze de jongste judoka ooit op de Spelen. In datzelfde jaar won Rousey de gouden medaille op het WK voor junioren in Hongarije.

23
Op 6 augustus 2010 maakte ‘The Arm Collector’ haar debuut in het mixed martial arts als amateur. Een wedstrijd die veel liefhebbers van de vechtsport nog in het geheugen gegrift staat. Ze versloeg haar tegenstander Hayden Munoz na 23 seconden met een armklem, haar handelsmerk.

34
Rousey boekte op 1 augustus 2015 voor haarzelf een bijzondere zege in de UFC 190. Na 34 seconden won ze van Bethe Correia door een knock-out. Dat was niet het speciale aan de wedstrijd. Ze droeg de overwinning namelijk op aan Roddy Piper, die de dag ervoor was overleden en naar eigen zeggen haar inspiratiebron was. Van hem kreeg ze de bijnaam Rowdy.

63
Rousey begon haar carrière in het judo in de klasse onder 63 kilogram. Op 21-jarige leeftijd besloot ze afscheid te nemen van deze sport. Op haar 22e begon ze haar loopbaan in de Mixed Martial Arts (MMA).

70
In 2007 stapte de vechtsportster bij het judo over naar de klasse onder 70 kilogram. Dat besluit legde haar geen windeieren. Ze won zilver op de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro.

1984
Dat Rousey succesvol zou zijn in de vechtsport kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Haar moeder AnnMaria De Mars won op het wereldkampioenschap judo van 1984 de gouden medaille. Ze was de eerste sporter uit Amerika, zowel mannelijk als vrouwelijk, die zo’n prestatie wist neer te zetten.

2006
Na bijna tien jaar tijd was Rousey in 2006 de eerste vrouwelijke judoka uit de Verenigde Staten die een A-level toernooi won. Dat gebeurde tijdens de wereldbeker in het Engelse Birmingham. Later dat jaar won ze als negentienjarige de bronzen medaille op het WK voor junioren. Daarmee werd ze de eerste atleet uit haar land ooit die twee juniormedailles wist te winnen.

2008
In 2008 stapte Rousey over naar de MMA, waarin ze kampioen is in het Ultimate Fighting Championship bantamgewicht. Ze won acht van haar tien gevechten middels een armklem.

2014
De Amerikaanse is niet alleen actief op de vechtvloer, maar ook op het witte doek. Ze speelde al in meerde films. Zo was ze te zien in The Expendables 3, Fast & Furious 7 en Entourage.

1.000.000
Door haar successen in de vechtsport wist Rousey al een miljoen euro aan prijzengeld in de wacht te slepen. (FOX Sports)

UFC 193 in Melbourne zie je in de nacht van zaterdag op zondag van 04.00 uur tot 07.00 uur op FOX Sports 2.


Struve en Rousey onderuit op UFC 193

15 november 2015
Struve en Rousey onderuit op UFC 193
Stefan Struve heeft een domper moeten incasseren tijdens UFC 193 in Melbourne. De 27-jarige vechter verloor in Australië op punten van de Amerikaan...