Dafne Schippers
Dafne Schippers - © Pro Shots

Nominatie Schippers, Wevers en Van Rouwendaal

29 november 2015
Atlete Dafne Schippers, turnster Sanne Wevers en zwemster Sharon van Rouwendaal zijn de kandidaten voor de verkiezing tot sportvrouw van het jaar.

Schippers won dit jaar bij de WK atletiek in Peking goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Wevers pakte bij de WK turnen in Glasgow zilver in de toestelfinale op balk.

Van Rouwendaal veroverde bij de WK zwemmen in Kazan drie zilveren medailles: in het open water op de 10 kilometer en samen met Ferry Weertman en Marcel Schouten in de teamwedstrijd, in het bad werd ze tweede op de 400 meter.

Bij de mannen zijn de genomineerden shorttracker Sjinkie Knegt, fietscrosser Niek Kimmann en springruiter Jeroen Dubbelman. Knegt veroverde vroeg in het jaar de Europese titel in Dordrecht en werd in maart ook gekroond tot wereldkampioen. Kimmann verraste door als debutant in Zolder meteen de wereldtitel BMX op te eisen. Dubbeldam maakte zijn erelijst in 2015 compleet door op de EK in Duitsland met zijn paard Zenith de individuele Europese titel te grijpen, terwijl hij met het team ook de landenwedstrijd won.

Voor de titel sportploeg van het jaar komen onder meer de Nederlandse waterpolovrouwen in aanmerking. Het team pakte die prijs al in 2008 na het olympisch goud in Peking. De andere kandidaten zijn het beachvolleykoppel Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst, tweede bij het WK in Den Haag, en de Nederlandse springruiters. Naast Dubbeldam waren Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling verantwoordelijk voor het binnenhalen van de titel in Aken.

Voor de Talent Award gaat het tussen de 15-jarige zwemster Marrit Steenbergen, de 19-jarige judoka Frank de Wit en ijshockeyer Daniël Sprong, die dit seizoen debuteert in de Amerikaanse profcompetitie NHL. Vincent Wevers (turnen), Arno Havenga (waterpolo) en Bart Bennema (atletiek) maken kans op de titel coach van het jaar. Rolstoeltennisster Jiske Griffioen, baanwielrenster Alyda Norbruis en atlete Marlou van Rhijn zijn de kanshebbers om paralympisch sporter van het jaar te worden.

De winnaars worden bekend gemaakt op dinsdag 15 december tijdens het Sportgala in Amsterdam. (ANP)