Maartje Paumen
Maartje Paumen - © ANP

Paumen: Heel goed naar mijn eigen lichaam luisteren

3 december 2015
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben een roerige tijd achter de rug. In augustus werd de EK-finale verloren, waarna bondscoach Sjoerd Marijne op straat werd gezet. Vrijdag begint in Argentinië de jacht op eerherstel, tijdens de Hockey World League. Een nieuwe start, onder een nieuwe coach. Maar zonder aanvoerder Maartje Paumen.

Paumen krijgt evenals Carlien Dirkse van den Heuvel, een andere vaste waarde, rust. Een beslissing van Alyson Annan, de opvolgster van Marijne. De tweevoudig olympisch kampioene kan zich wel vinden in dat besluit. “Het voelde vrij snel goed. Mijn eerste reactie was relaxed, bevrijdend. Het gaf me rust van binnen.”

De allerbeste beslissing

“Natuurlijk dacht ik ook: shit, ik ga een toernooi missen. Als topsporter wil je alles spelen. Maar ik ben blij met de beslissing die Alyson voor mij gemaakt heeft. Wanneer niemand had gezegd dat ik een keer rust moest nemen, had ik waarschijnlijk ook dit toernooi gespeeld. Als ik naar mezelf kijk en luister is dit de allerbeste beslissing.”

Paumen merkte “aan alles” dat het even nodig was om gas terug te nemen. “Zowel mentaal als fysiek. Je merkt dat je lichaam een keer klaar is. Dat je moe bent, op bent. Je tijd moet nemen om jezelf op te laden. That´s it. Ik ben ook blij en dankbaar dat ik die tijd krijg. Na dit toernooi heb ik de tijd er niet meer voor.”

Die vermoeidheid komt door de goedgevulde hockeykalender. Paumen, elf jaar actief als international, heeft in die jaren amper wedstrijden gemist. Maar dat de pijp nu even leeg is, komt ook door de bewogen tijd die het Nederlands elftal achter zich heeft liggen.

Congé Marijne

Veel woorden wil Paumen daar niet meer aan vuil maken. Maar dat de onrust rond het congé van coach Marijne impact heeft gehad op de captain, is meer dan duidelijk. “Het kostte veel energie. Zoiets is nooit leuk, voor niemand niet. Ik word er niet blij van om daarop terug te kijken.”

Hoewel Paumen het toernooi in Rosario niet speelt, stapte zij – net als collega-thuisblijver Dirkse van den Heuvel – vorige week donderdag wel met het Nederlands elftal in het vliegtuig. De ploeg bracht namelijk een flitsbezoek aan Rio de Janeiro. Een locatie die niet zomaar werd gekozen, komende zomer worden daar de Olympische Spelen afgewerkt.

In de Braziliaanse metropool werd naast de onvermijdelijke Copacabana ook een bezoek gebracht aan het complex waar het olympische hockeytoernooi plaatsvindt. “Heel speciaal om te zien. Het veld lag er al, daar hebben we ook een lichte training op afgewerkt. Ze zijn nog hard aan het bouwen, maar je merkt al wel dat alles de Olympische Spelen ademt. Daar begint het nóg meer te leven.”

Vrede mee

Terwijl hun teamgenoten doorvlogen naar Argentinië, bleven Dirkse van den Heuvel en Paumen achter. “Best een raar moment”, zegt Paumen, die maandag terugkeerde in Nederland.  “Maar ik heb er vrede mee. Alles in mij geeft aan dat dit een goede beslissing is. Ik moet heel goed naar mijn eigen lichaam luisteren.” (FOX Sports)