Tyson Fury
Tyson Fury - © ANP

Britse boksraad roept Fury op het matje

10 december 2015
Bokser Tyson Fury moet bij de Britse boksraad op het matje komen vanwege zijn geruchtmakende uitspraken van de afgelopen tijd.

Fury houdt er controversiële zienswijzen op na over homoseksualiteit, vrouwen en abortus en ventileerde die de afgelopen dagen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

De Britse boksraad, die zich vooral bezig houdt met de procedures binnen het boksen, heeft hem nu volgens de BBC ontboden, om uit te leggen wat hij precies gezegd en bedoeld heeft. Fury hoeft pas in het nieuwe jaar langs te komen.

De Britse bokser versloeg eind november verrassend de Oekraïense wereldkampioen Vladimir Klitsjko. De 27-jarige Fury had dankzij die verrassende overwinning vier titels op zak: die in de WBO, WBA, IBO en IBF, maar moest de laatste titel deze week weer inleveren. Hij hield zich niet aan de voorwaarden van de Internationale Boksfederatie (IBF).

Na de winst op Klitsko deed Fury een aantal opvallende uitspraken in verschillende interviews, naar eigen zeggen gevoed door zijn religieuze manier van leven en denken. "Er moeten drie dingen gebeuren voordat de duivel komt; het legaliseren van homoseksualiteit, abortus en pedofilie", zei hij. In een ander gesprek sprak hij vol lof over vrouwelijke boksers, om plots toe te voegen: "volgens mij is een vrouw op haar best in de keuken of op haar rug. Dat vind ik, althans."

De BBC maakte het onbedoeld alleen maar erger door Fury te nomineren voor de titel 'sportpersoonlijkheid van het jaar'. Verspringer Greg Rutherford trok zich terug, omdat Fury ook genomineerd was. De BBC overtuigde de wereldkampioen verspringen vervolgens om toch mee te dingen. (ANP)