Oleg Tinkov stapt uit de wielersport
Oleg Tinkov stapt uit de wielersport - © ANP

Tinkov stopt na 2016 met sponsoring wielersport

12 december 2015
De Russische zakenman Oleg Tinkov stapt na 2016 uit de wielersport.

De kleurrijke Rus, baas van wielerploeg Tinkoff Bank waar onder anderen vedettes als Alberto Contador en Peter Sagan voor rijden, geeft op de website Cyclingnews.com aan dat hij enerzijds om financiële redenen en anderzijds om persoonlijke redenen stopt.

"Tinkoff Bank heeft de wielerploeg vijf jaar gesponsord en dat is uit marketing-technisch oogpunt genoeg", zegt de excentrieke Tinkov. "We zijn geen mondiale bank en de economische situatie in Rusland is niet best. Aan de andere kant heb ik ingezien dat niemand mij wil helpen om de wielersport te veranderen."

"Ik heb geprobeerd om bijvoorbeeld geld te verdienen met streams, merchandising en kaartenverkoop, maar er staat niemand achter me. Ik heb me regelmatig Don Quichot gevoeld."

Tinkov kocht de ploeg, afgelopen seizoen rijdend onder de naam Tinkoff-Saxo, in 2014 van Bjarne Riis en investeerde naar eigen zeggen de afgelopen jaren zo'n zestig miljoen euro in de sport. "Wie het team koopt, maakt mij niet uit", meent Tinkov. "Als Riis de ploeg terug wil, kan dat."

Diegene krijgt dan direct de beschikking over regerend wereldkampioen Sagan en klimmer Rafal Majka. Zij zijn de enige renners die een contract tot en met 2017 hebben. De Nederlandse oud-renners Steven de Jongh en Tristan Hoffman waren afgelopen seizoen als ploegleider actief bij de equipe. (ANP)

Van Aert heerst in Superprestige

13 december 2015
Van Aert heerst in Superprestige
Wout van Aert heeft zondag voor de vierde keer dit seizoen een veldrit in de Superprestige op zijn naam geschreven. De Belgische crosser was...