Wout van Aert
Wout van Aert - © ANP

Van Aert heerst in Superprestige

13 december 2015
Wout van Aert heeft zondag voor de vierde keer dit seizoen een veldrit in de Superprestige op zijn naam geschreven. De Belgische crosser was op het modderige en heuvelachtige parcours rond het formule 1-circuit van Spa-Francorchamps oppermachtig en had alle tijd om lopend en met de fiets opgetild boven het hoofd te finishen.

Zijn landgenoot Sven Nys werd tweede op meer dan een minuut achterstand. Kevin Pauwels won de sprint om de derde plaats van Belgisch kampioen Klaas Vantornout. 

Corné van Kessel behaalde een knap resultaat. Hij was op de vijfde plaats de beste Nederlander. Thijs van Amerongen werd zevende. De Nederlandse favorieten Lars van der Haar (achtste) en Mathieu van der Poel (twaalfde) wisten zondag niet mee te doen om de ereplaatsen. 

Het Nederlandse kamp kende nog wel een bliksemstart. Van Amerongen nam de leiding maar werd in de tweede ronde bijgehaald door de latere winnaar. Mathieu van der Poel leidde de achtervolging op Van Aert maar haakte bij het ingaan van de vierde ronde plotseling af op de steile asfaltpassage richting de finishlijn. Tot overmaat van ramp ging de wereldkampioen onderuit op een glibberige afdaling. Zijn race werd een lijdensweg. Europees kampioen Lars van der Haar maakte deel uit van een groep met zeven achtervolgers maar kon het tempo ook niet volgen.

Van der Poel vreest dat hij zondag een terugslag heeft gehad na de verbazingwekkende resultaten sinds zijn rentree na een knieblessure. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar is dit abnormaal? Ik denk het niet. Mijn basisconditie is niet ontzettend groot. Ik heb bij mijn terugkeer gewaarschuwd voor dagen als vandaag", verklaarde de twintigjarige coureur.

Met vier zeges en een tweede plaats staat Van Aert na vijf van de acht races soeverein aan de leiding in het klassement van de Superprestige. Van der Haar is de hoogst geklasseerde Nederlander op de vierde plaats. (ANP)