Joop Zoetemelk neemt de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs in ontvangst
Joop Zoetemelk neemt de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs in ontvangst - © ANP

Zoetemelk wint Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

15 december 2015
Oud-wielrenner Joop Zoetemelk heeft dinsdag bij het Sportgala in de Amsterdamse RAI de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs gewonnen. De prijs is bestemd voor de allergrootste Nederlandse sportlegendes.

Zoetemelk, inmiddels 69 jaar, won in 1979 de Ronde van Spanje en het jaar daarna de Ronde van Frankrijk, waarin hij al zes keer als tweede was geëindigd. Zoetemelk, al gelauwerd tot beste Nederlandse wielrenner aller tijden, won in totaal tien keer een etappe in de Tour. In 1985 bekroonde de renner uit Rijpwetering zijn imposante loopbaan met de wereldtitel op de weg.

De oeuvreprijs bestaat sinds 2005. Kunstrijdster Sjoukje Dijkstra was de eerste die de carrièreprijs won, schaatser Rintje Ritsma ontving de prijs vorig jaar. Zoetemelk kreeg vanuit Frankrijk een felicitatie van zijn oude rivaal Bernard Hinault. "We zijn nog steeds kameraden. Vroeger concurrenten, nu vrienden", zei Zoetemelk. "Het verrast me dat ik nog steeds zo populair ben in Nederland, want ik woon al jaren in Frankrijk. Iedereen kent mijn erelijst, dat is ook zo bijzonder." (ANP)