Kai Verbij
Kai Verbij - © Pro Shots

Kai Verbij wint eerste 500 meter in Thialf

27 december 2015
Schaatser Kai Verbij heeft zondag bij de NK afstanden in Thialf de eerste 500 meter op zijn naam geschreven.

De 21-jarige sprinter van Team beslist.nl zette een tijd neer van 34,91 seconden. Titelverdediger Jan Smeekens reed de tweede tijd (34,98), gevolgd door nummer drie Daidai Ntab.De 21-jarige ploeggenoot van Verbij finishte in een persoonlijk record van 35,00.

Verbij is op deze afstand al zeker van een ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland. Na de tweede manche op de 500 meter, later op zondag, worden de andere twee WK-tickets verdeeld. Met Smeekens en Ntab is ook Ronald Mulder zeker nog kanshebber om bij de eerste drie te eindigen. De houder van het Nederlands record (34,25 seconden) belandde met een tijd van 35,11 op de vierde plaats. Hij bleef eerder deze maand door een liesblessure aan de kant tijdens de wereldbekers in Inzell en Heerenveen.

Zijn tweelingbroer Michel Mulder moest genoegen nemen met de negende tijd (35,62). Daarmee is de olympisch kampioen op de 500 meter vrijwel kansloos voor WK-kwalificatie. Hij worstelt het hele seizoen al met zijn vorm.

Ook Hein Otterspeer kan de WK afstanden in Kolomna vergeten. De Nederlandse kampioen op de sprintvierkamp reed de tiende tijd (35,73). Evenals onder anderen Verbij, Smeekens en Michel Mulder had Otterspeer grote moeite om in de tweede binnenbocht op de nieuwe ijsvloer in Thialf op de been te blijven. (ANP)