Bob de Jong
Bob de Jong - © Pro Shots

De Jong voor het laatst op de tien kilometer

28 december 2015
De 39-jarige stayer Bob de Jong begint dinsdag bij de NK afstanden in Heerenveen aan zijn laatste 10.000 meter op een officieel kampioenschap.

De olympisch kampioen van Turijn 2006 had zich tijdens de driedaagse in Thialf nog graag geplaatst voor de WK afstanden half februari in Rusland. Op de 5000 meter moest de routinier van Team Corendon zondag echter genoegen nemen met de tiende plek.

Op de 10 kilometer ziet hij voor zichzelf dinsdag geen kwalificatiekansen meer. "Of er moet een klein wonder gebeuren", liet de nog immer populaire schaatser, die de afgelopen periode last had van een rugblessure, maandag weten. "Ik wil nog één keer in een vol Thialf een strakke race neerzetten, zoals het publiek van mij gewend is."

De Jong debuteerde op de NK in 1995 met brons op de 10.000 meter en behaalde in totaal 31 medailles op dit toernooi (acht keer goud, elf keer zilver, twaalf keer brons). Hij staat dit jaar voor de eerste keer in zijn lange loopbaan niet op het podium bij de NK afstanden. (ANP)