Theo Bos.
Theo Bos. - © ANP

Theo Bos 'ramt' naar goud op kilometer

28 december 2015
Theo Bos is hard fietsen op de wielerbaan nog niet verleerd. De oud-wereldkampioen 'ramde' maandag bij de NK baanwielrennen in Alkmaar naar het goud op de kilometer tijdrit.

De 32-jarige Bos, die tussen 2004 en 2007 vijf wereldtitels veroverde, klokte 1.02,672 en aan die tijd kon geen concurrent tippen. Zijn topsnelheid lag op 64,97 kilometer per uur.

Bos zei bij de NK dat hij zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. De renner uit Hierden, die de laatste jaren vooral actief was op de weg, denkt met name kans te maken op de teamsprint. "Ik speelde al een tijdje met deze gedachte'', vertelde Bos. "Ik reed elke winter wel een paar keer op de baan, maar na het NK teamsprint werd het serieus. Het voelde zo goed dat ik dacht: misschien zit er wel meer in.''

Bos mengde zich ook in de strijd om de titel op het onderdeel keirin, maar hij verspeelde zijn kans op goud door uit zijn pedaal te schieten. Bos eindigde als vierde. Matthijs Büchli werd voor het derde jaar op rij Nederlands kampioen in deze van oorsprong Japanse sprintdiscipline. Hij versloeg op de piste van Alkmaar in de finale de erkende sprinters Hugo Haak en Jeffrey Hoogland.

Van Riessen
Laurine van Riessen verraste met twee Nederlandse titels. De voormalig topschaatsster uit Leiden was de snelste op de keirin én de 500 meter tijdrit. Ze troefde beide keren topfavoriete Elis Ligtlee af, die op beide sprintonderdelen genoegen moest nemen met zilver.

Vera Koedooder greep de titel op de puntenkoers. Ze was ongenaakbaar in de wedstrijd en slaagde erin het peloton twee keer op een ronde te zetten. Amy Pieters was de snelste in de scratch. Ze won het goud in de race over 10 kilometer door wereldkampioene Kirsten Wild te verslaan. (ANP)