Severin Freund.
Severin Freund. - © ANP

Severin Freund wint op thuisschans Oberstdorf

29 december 2015
De Duitse schansspringer Severin Freund heeft de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen.

Voor eigen publiek zette de Duitser een uitstekende tweede sprong neer in Oberstdorf, waardoor hij Michael Hayböck en Peter Prevc versloeg.

De Noorse springer Daniel-André Tande verraste in de eerste omloop met een sprong van 133 meter. Hij hoefde alleen Prevc voor zich te dulden, die minder ver sprong (129,5 meter) maar een betere jurywaardering kreeg.

Tande zakte echter door het ijs bij zijn tweede sprong en ook de Sloveense topfavoriet Prevc redde het niet toen de startbalk naar beneden werd gezet en de omstandigheden veranderden.

Hayböck sprong juist naar 139 meter in de tweede omloop en dat was voor de jury reden om in te grijpen. De startbalk werd omlaag gelegd, maar Freund kon alsnog naar 137,5 meter springen. Toen de balk opnieuw naar beneden ging, was het gedaan met dergelijke afstanden. De compensatie in punten die de lagere startpositie opleverde voor mannen als Prevc, bleek niet afdoende.

De titelverdediger in de tournee, de Oostenrijker Stefan Kraft, kwam in Oberstdorf niet verder dan de zevende plaats. Op 1 januari wordt de tweede wedstrijd in het vierluik gesprongen in Garmisch-Partenkirchen. (ANP)