Allyson Felix (rechts) en Dafne Schippers
Allyson Felix (rechts) en Dafne Schippers - © ANP

Concurrente Schippers krijgt ruimte voor 'dubbel' op Spelen

17 januari 2016
De Amerikaanse atlete Allyson Felix krijgt haar zin. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft, in overleg met het Internationaal Olympisch Comité, besloten het programma voor de Olympische Spelen iets aan te passen.

In het oorspronkelijke schema van 15 augustus zaten slechts 75 minuten tussen de series van de 200 meter en de finale van de 400 meter, twee afstanden waarop Felix voor goud wil gaan. De dertigjarige Amerikaanse, een grote concurrente van Dafne Schippers op de 200 meter, had daarom het verzoek ingediend om wat meer ruimte tussen beide wedstrijden in te bouwen.

De IAAF publiceerde zaterdagavond een aangepast schema. De series van de 200 meter zijn daarin verplaatst van de avond naar de ochtend van 15 augustus. De finale van de 400 meter is het slotstuk van de dag.

Schippers werd afgelopen jaar bij de WK in Peking wereldkampioene op de 200 meter. Felix sloeg die afstand toen over en richtte zich volledig op de 400 meter. Met succes, want de Amerikaanse pakte de wereldtitel. In Rio de Janeiro wil ze als derde atlete in de geschiedenis, na Valerie Brisco-Hooks in 1984 en Marie-José Pérec in 1996, een olympische 'dubbelslag' slaan op de 200 en 400 meter.

“Allyson is de succesvolste atlete ooit en moet de kans krijgen om op haar vierde en waarschijnlijk laatste Spelen voor de dubbel te gaan”, zei de directeur van de Amerikaanse atletiekfederatie, die haar verzoek steunde, vorige maand. De IAAF ging akkoord, met als argument dat het voor atletes nu mogelijk is beide afstanden te combineren.

Felix heeft zes olympische medailles op zak, vier gouden en twee zilveren. De tienvoudig wereldkampioene won de 200 meter vier jaar geleden in Londen, na zilver in 2004 (Athene) en 2008 (Peking). Daarnaast pakte Felix olympisch goud op de 4x400 (twee keer) en 4x100 meter.

Schippers komt op de openingsdag van het atletiekprogramma, vrijdag 12 augustus, in actie in de series van de 100 meter. De halve finales en finale van de sprint zijn een dag later. De 200 meter is uitgesmeerd over drie dagen: de series op de 15e, de halve finales op de 16e en de eindstrijd op woensdagavond 17 augustus. (ANP)