Kirsten Wild
Kirsten Wild - © Pro Shots

Baanwielrenster Wild grijpt eindzege omnium

17 januari 2016
Baanwielrenster Kirsten Wild heeft zich zondag verzekerd van de eindzege in de wereldbeker op het onderdeel omnium.

De Nederlandse eindigde op de wielerbaan in Hongkong als achtste op het olympisch onderdeel en dat was voldoende om de eindzege veilig te stellen.

Wild begon zaterdag met een valpartij op de scratch, het onderdeel waarop ze wereldkampioen is. De opgelopen achterstand maakte ze vervolgens enigszins goed met een derde plaats op de individuele achtervolging en een vierde stek op de afvalkoers.

De winst in Hongkong op het veelzijdige onderdeel ging naar de Britse Laura Trott, die eerder ook al de eerste wedstrijd in Cali won. Wild eindigde eerder als vierde in Cali en Cambridge. Trott ontbrak bij die tweede wedstrijd in Nieuw-Zeeland.

Bij de mannen was de Fransman Thomas Boudat (181 punten) de beste op het omnium. Hij hield de Deen Lasse Norman Hansen (175) en de Kazach Artyom Zacharov (172) achter zich. De Brit Mark Cavendish eindigde net naast het podium. Tim Veldt sloot een onopvallend optreden af als veertiende. In het eindklassement bezet hij de vijfde plaats.

De enige Nederlandse medaille bij de wereldbekerwedstrijd van Hongkong, de laatste van dit seizoen, was voor Matthijs Büchli. Hij won zaterdag de finale op het onderdeel keirin. (ANP)