Tom Brady en Peyton Manning
Tom Brady en Peyton Manning - © Pro Shots

Brady vs. Manning: de grootste rivaliteit in de NFL

22 januari 2016
Mogelijk is het de laatste keer dat ze tegenover elkaar staan. Quarterbacks Tom Brady (Patriots) en Peyton Manning (Broncos) kruisen zondag de degens in de NFL. Een clash tussen twee tegenpolen.

Manning komt uit een echte American Football-familie en was altijd al het grote talent. Zijn vader, Archie Manning, was in de jaren zeventig en tachtig ook een quaterback in de NFL. Zijn broertje Eli won al twee keer de Super Bowl met New York Giants.

Brady werd in 2000 pas als 199ste in de draft gekozen en was allesbehalve een talent. Hij was lomp, langzaam en beschikte niet over een uitzonderlijk sterke arm. Niemand keek er daarom vanop dat hij zijn eerste jaar als back-up moest fungeren.

Brady vs. Manning
Waar Manning zijn belofte inloste door vijf keer Most Valuable Player in de NFL te worden, is Brady’s carrière als een raket gegaan. Hij won in zijn eerste vijf jaar drie keer de Super Bowl en staat er altijd als het er om gaat. Manning staat daarentegen bekend als een speler die in de play-offs faalt. Een choker. Zo won hij één keer een Super Bowl (met Indianapolis Colts) en ging Manning negen keer one and done: zijn team werd gelijk in de eerste play-off-wedstrijd uitgeschakeld.

Dit seizoen gaat die vlieger overigens niet op. Manning is de eerste horde na de overwinning op Pittsburgh Steelers inmiddels voorbij en mag het nu met zijn Denver Broncos thuis opnemen tegen New England Patriots van Tom Brady.

In evenwicht
Het is de zeventiende keer dat de twee tegenover elkaar staan. Brady won tot nu toe elf van de zestien eerdere ontmoetingen, maar de score is in evenwicht in de play-offs: 2-2.

En mogelijk valt zondag wel een definitieve beslissing in dit onderlinge gevecht. Er gaan geruchten dat Manning na dit seizoen gaat stoppen. Manning wordt in maart veertig en kampt met veel fysieke problemen. Daarbij hebben de Broncos met Brock Osweiler een goede vervanger te pakken. Hij verving Manning dit seizoen een paar wedstrijden en onder zijn leiding wonnen de Broncos in eigen huis, na verlenging, van de Patriots.

Brady zal dolgraag een stokje steken voor een happy end van Manning. Dan moet dus gewonnen worden in Mile High Stadium, waar de ijle lucht in het voordeel is van de Broncos. (FOX Sports)

Denver Broncos-New England Patriots is zondag vanaf 21.00 LIVE te zien op FOX Sports 2.