Kai Verbij.
Kai Verbij. - © Pro Shots

Verbij behaalt goud in Thialf op NK sprint

23 januari 2016
Kai Verbij heeft zaterdag goud behaald op de NK sprint in Heerenveen.

De 21-jarige schaatser vierde zijn eerste Nederlandse titel op deze discipline in stijl. De sprinter van Team beslist.nl sloot de vierkamp af met een overwinning op de tweede 1000 meter. Hij finishte in 1.09,14.

Ronald Mulder, de tegenstander van Verbij in de elfde en laatste rit, moest op de laatste afstand 0,64 seconde op zijn ploeggenoot goedmaken. De 29-jarige Zwollenaar ging heel snel van start en dat brak hem in de slotronde op.

Met de negende tijd (1.10,14) stelde hij nog wel de tweede plaats in het eindklassement veilig, ook nog goed voor een startbewijs bij de WK sprint eind februari in Seoul.

Brons Jorritsma
Gerben Jorritsma belandde in het eindklassement op de derde plaats. Hij reed zaterdag op de 1000 meter de tweede tijd (1.09,44).

Verbij reed een sterk toernooi in Thialf. Hij eindigde op de vier afstanden alleen op de eerste 500 meter (vierde in 35,26) niet op het podium.

Hij maakte eind vorig jaar bij de NK afstanden ook al de nodige indruk. Verbij pakte na de kerst in Thialf zijn eerste titel op de 500 meter en behaalde zilver op de 1000 meter. Hij loste Hein Otterspeer als Nederlands kampioen af. (FOX Sports/ANP)