Wout Poels.
Wout Poels. - © ANP

Poels schrijft Ronde van Valencia op zijn naam

7 februari 2016
Wout Poels heeft de Ronde van Valencia op zijn erelijst bijgeschreven.

De Limburgse wielrenner uit de Britse Sky-ploeg hield zondag in de vijfde en laatste etappe stand in de leiderstrui. Hij finishte keurig in het peloton, dat luttele seconden na de Belgische etappewinnaar Stijn Vandenbergh over de finish in Valencia kwam.

Poels was de dominante factor in de voorjaarsronde. Hij won woensdag de eerste etappe, een individuele tijdrit over ruim 16 kilometer, en verstevigde zaterdag zijn koppositie met de zege in de vierde etappe.

Het is de eerste echte grote overwinning in een rittenkoers voor Poels, een begenadigd klimmer en afgelopen Tour een van de meesterknechten van winnaar Chris Froome. Poels zegevierde al wel in etappes in de Ronde van het Baskenland, Tirreno-Adriatico en Ronde van Groot-Brittannië.

In de Ronde van Valencia maakte hij zijn status als kopman meer dan waar. Zijn zege in de tijdrit was al indrukwekkend en zaterdag soleerde hij bergop naar zijn tweede ritwinst. Met een voorsprong van 45 seconden op de Spanjaard Luis Leon Sánchez begon hij aan de laatste, korte etappe.

Die werd gekleurd door een fanatieke Vandenbergh. De Belg rondde zijn ontsnapping succesvol af, met nota bene een plastic zak tussen zijn spaken, die in de laatste kilometer in zijn achterwiel was gewaaid. Dylan Groenewegen won de sprint van het peloton. (FOX Sports/ANP)