Churandy Martina
Churandy Martina - © ANP

0031: Churandy Martina draait de klok terug

9 februari 2016
0031 is een nieuwe rubriek op FOX Sports. Elke week behandelen we een van 'onze' sporters die actief zijn in het buitenland. Vandaag richten we de schijnwerpers op Churandy Martina.

Wie
Churandy Martina, geboren in Willemstad, Curaçao op 3 juli 1984.

Wat
Atleet. Martina is de snelste Nederlandse sprinter uit de geschiedenis. De veelvoudig nationaal en Europees kampioen is Nederlands recordhouder op de 60m, 100m, 200m en de 4 x 100m estafette. Hij verdedigde de kleuren van de Nederlandse Antillen op de Olympische Spelen van 2004 en 2008 en kwam uit voor Nederland op de spelen van 2012 in Londen.

Waarom
De tijd lijkt geen vat te hebben op Martina. De sprinter, die voor het eerst in zes jaar tijd weer een indoorseizoen draait, evenaarde afgelopen zaterdag prompt het Nederlands record op de 60m. Bij wedstrijden in Karlsruhe kwalificeerde hij zich voor het WK indoor met een tijd van 6,60 seconden, dezelfde tijd die Brian Mariano in 2011 op de klokken zette. Martina liep exact zes jaar eerder al eens 6,58 seconden, maar hij kwam indertijd nog uit voor de Antillen.

Woorden
“Dit is heel belangrijk en erg lekker. Het is heel goed aan het gaan. Ik heb sinds 2010 geen indoorseizoen gelopen, dus dit is heel goed. Ik ben heel blij met dit resultaat. Ik ben sowieso altijd blij, maar nu nog blijer dan normaal.” Churandy Martina bij de NOS na afloop van de Indoor Meeting Karlsruhe.

Wonderlijk
De sportfans lijken voorlopig nog even van Martina te kunnen genieten. De goedlachse atleet verklapte eind vorig jaar in het sportprogramma Clubhuis 16 van KPN dat er na de spelen van Rio de Janeiro mogelijk nog een koud toetje volgt. “Ik wil er nog eentje doen. Komend jaar ben ik 32 en daarna 36. Maar misschien ga ik praten over deelname aan een koude Olympische Spelen. Bobslee. Maar dat is nog een geheimpje.” (FOX Sports)