Inge Dekker
Inge Dekker - © Pro Shots

Inge Dekker getroffen door baarmoederhalskanker

17 februari 2016
Inge Dekker (30) komt voorlopig niet in actie, omdat bij de zwemster baarmoederhalskanker is geconstateerd.

De komende tijd wordt de ziekte behandeld, laat de zwembond KNZB woensdag weten. Het is op dit moment nog onzeker of ze kan terugkeren op topniveau, aldus een verklaring.

'Schrikken'
De zwemster heeft de Olympische Spelen nog niet uit het hoofd gezet, laat ze weten in een reactie. Dekker: "Het is natuurlijk ontzettend schrikken als dit nieuws je bereikt. Drie jaar lang ben ik in gedachten alleen maar bezig geweest met de Olympische Spelen in Rio en dan krijg je dit te horen. Plots staat het leven stil en zie je hoe relatief het allemaal is. Inmiddels heb ik een paar dagen aan het nieuws kunnen wennen en kijk ik vol vertrouwen de komende tijd tegemoet. Ik ga van het positieve uit en ga alle aandacht geven om goed te herstellen.''

De ziekte werd bij haar ontdekt tijdens standaardbevolkingsonderzoek. Dekker deed tot dusver drie keer mee aan de Olympische Spelen. Ze was iedere keer succesvol met de estafetteploeg op de vrije slag. In Athene behaalde ze met de ploeg brons, in Sydney goud en in Londen zilver. De estafetteploeg pakte in 2009 (Rome) en 2011 (Shanghai) ook goud op de WK.

Haar grootste individuele succes was de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag in 2011. In Rio wil ze zich concentreren op de 100 meter vlinderslag, waarvoor ze de limiet al heeft gezwommen. (FOX Sports/ANP)

Inge Dekker traint door na diagnose

21 februari 2016
Inge Dekker traint door na diagnose
Inge Dekker wil blijven trainen, ook nu bij haar baarmoederhalskanker is geconstateerd. Deelname aan Rio 2016 is namelijk nog niet uitgesloten.