Kjeld Nuis
Kjeld Nuis - © FOXSports.NL

Nuis treft Koelizjnikov op WK sprint

26 februari 2016
Kjeld Nuis krijgt zaterdag bij de WK sprint in Seoul de tegenstander die hij op de 1000 meter zo graag wil verslaan: wereldkampioen Pavel Koelizjnikov.

De twee 'kanonnen van de kilometer' komen in de zestiende en laatste rit tegen elkaar uit. 

Het lukte de Nederlandse schaatskampioen dit seizoen nog niet om op zijn favoriete afstand de 21-jarige Rus te passeren. De verschillen waren de afgelopen weken echter heel klein: 0,14 seconde bij de WK afstanden in Kolomna en 0,02 en 0,03 seconde bij de wereldbeker in Noorwegen.

Nuis, die zaterdag op zijn mindere 500 meter opent tegen de Italiaan David Bosa, is niet helemaal topfit in Zuid-Korea. Hij worstelt nog met de gevolgen van een verkoudheid en zit naar eigen zeggen vol met vitaminepillen en neusspray. Toch gaat de 26-jarige Zuid-Hollander voor het hoogst haalbare en in zijn geval zal dat zilver zijn, maar dat geldt feitelijk voor alle deelnemers, op één na. Titelhouder Koelizjnikov kan alleen van zichzelf verliezen.

Ter Mors
Jorien ter Mors staat in de eerste race op de 500 meter tegenover de Amerikaanse Brittany Bowe, die haar wereldtitel verdedigt. De 28-jarige sprintster maakte vorig jaar grote indruk door in Astana alle vier afstanden op haar naam te schrijven.

Dit seizoen is Bowe minder op dreef. Bij de WK afstanden eerder deze maand in Rusland greep ze drie keer naast goud: zilver op de 500 meter en brons op de 1000 en 1500 meter. Ter Mors daarentegen blonk uit in Kolomna met goud op de 1000 en 1500 meter en behoort mede daardoor tot de favorieten in Zuid-Korea. (ANP)

De loting voor de Nederlanders:
500 meter vrouwen
DE NEELING – Sadovskaja (Wru)
LEENSTRA – Daldossi (Ita)
TER MORS – Bowe (VS)

1000 meter vrouwen
DE NEELING – Sjichova (Rus)
LEENSTRA – Hong (Chi)
TER MORS – Richardson (VS)

500 meter mannen
NUIS – Bosa (Ita)
R. MULDER – Moerasjov (Rus)
VERBIJ – Poutala (Fin)

1000 meter mannen
R. MULDER – Koskela (Fin)
VERBIJ – Davis (VS)
NUIS – Koelizjnikov (Rus)

Verbij tweede na eerste 500 meter

27 februari 2016
Verbij tweede na eerste 500 meter
Kai Verbij is zaterdag bij de WK sprint in Zuid-Korea op de tweede plaats geëindigd tijdens de eerste serie op de 500 meter. De Nederlandse sprintkampioen...