Mousasi
Mousasi - © FOXSports.NL

UFC Fight Night London: Gegard Mousasi op kruispunt

27 februari 2016
Gegard Mousasi staat zaterdag voor een kruispunt in zijn loopbaan. Mocht de Nederlander nog enige ambities hebben om UFC-kampioen te worden dan moet er op UFC Fight Night London gewonnen worden.

Gegard, de huidige nummer negen van de wereld, komt in de voorlaatste partij van het evenement in actie tegen Thales Leites. De Braziliaanse nummer tien is een goede grondvechter met veel submissions op zijn naam die in de laatste jaren zijn kickboksvaardigheden heeft ontwikkeld. 

Favoriet
Mousasi is de grote favoriet, maar 'makkelijker gezegd dan gedaan’ is een cliché dat de Nederlander in zijn laatste gevecht in levende lijve ondervond. Toen was de Nederlander ook de grote favoriet tegen Amerikaan Uriah Hall.

Na een dominante eerste ronde leek hij deze rol waar te maken, maar in de eerste tien seconden van de tweede ronde wist Hall de rollen in een flits om te draaien. Een spinning back kick die perfect doel trof was het begin van het einde voor Mousasi.

De Nederlander was aangeslagen, Hall volgde op met een rake knie en bleef daarna stoten raken tot de scheidsrechter het gevecht afwuifde. De Amerikaan werd daarmee de eerste vechter ooit die Mousasi via vorm van knock-out wist te verslaan.

Erop of eronder
Tegen Leites wordt het dus erop of eronder voor Mousasi, die nog nooit twee keer op een rij verloor. Met een overwinning dingt de Nederlander weer mee naar grote gevechten en, afhankelijk van de fysieke toestand achteraf, een partij in Ahoy. Met een verliespartij moet hij weer onderaan beginnen.

De ervaren Leites verloor zijn laatste partij ook: afgelopen juli versloeg Michael Bisping hem na vijf zware ronden in Glasgow. Eén jurylid wees de Braziliaan nog aan als winnaar, maar de andere twee kozen de Engelsman.

Thuisvechter tegen legende
In de afsluitende partij van het evenement in Londen vecht Engelsman Michael Bisping tegen Anderson Silva. Oorspronkelijk stond de Count voor dit evenement geboekt tegen Mousasi, tot Silva in beeld kwam en de partijen opgeschud werden.

Bisping, nummer zeven van de wereld, is ongeslagen op Engels grondgebied en won zes UFC-partijen in zijn thuisland. Aanstaande zaterdag komt waarschijnlijk de zwaarste tegenstander tot nu toe op bezoek in Londen.

Anderson Silva, nummer vijf op de ranglijst, vecht voor het eerst sinds een dopingschorsing en is gebrand op nog een titelgevecht. In juli 2013 verloor hij de titel die hij bijna zeven jaar bezat en zijn laatste officiële overwinning stamt alweer uit oktober 2012.

Hoewel Silva de veertig is gepasseerd, komt de legendarische Braziliaan, volgens sommigen de beste MMA-vechter ooit, met een overwinning op Bisping weer volop in de titelrace. Tegelijkertijd kan een overwinning op de Spider voor Bisping ook genoeg recht geven op een gevecht met de kampioen. (FOX Sports)

UFC Fight Night London wordt zaterdag vanaf 21.45 uur uitgezonden op het open kanaal van FOX en vanaf 22.00 uur op FOX Sports 2.