Greg van Avermaet.
Greg van Avermaet. - © Pro Shots

Omloop Het Nieuwsblad prooi voor Van Avermaet

27 februari 2016
Greg van Avermaet heeft zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen.

De wedstrijd geldt als de opening van het West-Europese wielerseizoen. De Belg van wielerploeg BMC won de sprint van een kopgroep van vijf. Wereldkampioen Peter Sagan werd tweede. De Slowaak bleef de Belg Tiesj Benoot net voor.

Achter een kopgroep met daarin de Nederlanders Brian van Goethem en Kai Reus ontbrandde de strijd in het peloton op de Taaienberg en de Eikenberg. Sagan trok ten aanval, hij kreeg Van Avermaet, Benoot en de Brit Luke Rowe mee. Een aantal vroege vluchters kon nog volgen.

Reus moest de koplopers door materiaalpech laten gaan, de Fransman Alexis Gougeard bleef zelfs tot de streep in het gezelschap dat in Gent met een achtervolgende groep op de hielen om de winst ging sprinten.

Niet zeker
Van Avermaet, een renner met veel ereplaatsen maar weinig grote overwinningen, trok de sprint vroeg aan. "Ik was niet zeker, Sagan is supersnel. Ik denk dat ik hem een klein beetje verrast heb'', vertelde de winnaar bij Sporza. "Ik weet dat ik bij een aankomst zoals hier een kans heb. Ik ben van mijn eigen kracht uitgegaan. Dit is een heel mooie overwinning.''

Verliezers waren er ook. De ploeg Etixx-QuickStep kwam in het stuk niet voor, mede omdat de Duitser Tony Martin in de achtervolging op de kopgroep onderuit ging. Niki Terpsta bracht de achtervolgende groep met veel kopwerk nog dichtbij, maar het was niet genoeg.

LottoNL-Jumbo-kopman Moreno Hofland verdween door materiaalpech na de Taaienberg uit de voorste gelederen. Van Alexander Kristoff, de Noorse kopman van Katoesja, werd ook niets vernomen. (FOX Sports/ANP)