Jeffrey Hoogland
Jeffrey Hoogland - © Pro Shots

Zilver voor teamsprinters op WK

2 maart 2016
De Nederlandse teamsprinters hebben woensdag bij de WK baanwielrennen in Londen na een spectaculair optreden genoegen moeten nemen met het zilver.

Nieuw-Zeeland was in de finale net te sterk voor het trio Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli. Het is de derde keer dat Nederland een medaille wint op het olympische onderdeel. Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt pakten zilver in 2005 en brons in 2008.

Van 't Hoenderdaal opende sneller dan de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell en ook na het tweede rondje - Hoogland tegen Sam Webster - leek het Oranje-trio nog op weg naar een sensatie. Büchli, die zoals vooraf afgesproken bij een vervolg na de kwalificaties de plaats zou innemen van Hugo Haak, kon echter Edward Dawkins niet achter zich houden: 43,257 tegen 43,469.

Oranje eindigde vorig jaar nog als vijfde op de WK, in oktober veroverde het drietal de Europese titel. Het team liet zien dat er nog steeds een stijgende lijn zit in de prestaties, een goed vooruitzicht met het oog op de Olympische Spelen. Het brons was voor de Duitsers die Frankrijk versloegen. 

Ligtlee/Van Riessen

Laurine van Riessen en Elis Ligtlee eindigden als zesde. Daarmee liepen de Nederlandse sprintsters de strijd om de medailles mis, maar wel weten zij zich nu zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Van Riessen en Ligtlee kwamen tot een tijd van 33,133. De wereldtitel was later op de dag voor Rusland.  (ANP)