Theo Bos
Theo Bos - © ANP

Theo Bos verrast en pakt zilver op kilometer tijdrit

3 maart 2016
Theo Bos heeft donderdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Londen zilver veroverd op de kilometer tijdrit.

De drievoudig wereldkampioen sprint, die in 2009 voor de weg koos, kwam als tweede in actie en realiseerde een tijd van 1.00,461. Alleen de Duitser Joachim Eilers was sneller: 1.00,042. Het brons was voor de Fransman Quentin Lafargue, die aanmerkelijk langzamer was dan Bos: 1.01,581.

Bos was eerder in 2005 wereldkampioen op het niet-olympische onderdeel. In 2010 was Teun Mulder de laatste Nederlander die de wereldtitel op de kilometer tijdrit veroverde. Bos pakte zijn winst op vrijwel alle concurrenten in het tweede deel. Zijn eerste rondje (18,947) was slechts de negende tijd maar met zijn slotronde (14,491) was hij zelfs sneller dan Eilers.

​Rentree
Bos maakt dit seizoen zijn rentree op de baan als sprinter nadat hij in 2009 voor het wegwielrennen had gekozen. Met een goed optreden in Londen hoopt hij zich in de kijker te rijden voor de teamsprint, het onderdeel waarop hij kans maakt zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Bos heeft zware concurrentie van het viertal (drie plus één reserve) dat woensdag bij de WK zilver veroverde. (FOX Sports/ANP)