Elis Ligtlee
Elis Ligtlee - © Pro Shots

Ligtlee pakt brons op 500 meter tijdrit

4 maart 2016
Elis Ligtlee heeft vrijdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Londen brons gepakt op de 500 meter tijdrit. Ligtlee kwam tot een tijd van 33,760 seconden.

Anastasia Vojnova verdedigde met succes haar vorig jaar veroverde titel. De Russin was een klasse apart met een tijd van 32,959. Het zilver was voor Lee Wai Sze uit Hongkong: 33,736. Laurine van Riessen liet 34,065 noteren en werd daarmee zesde.

Ligtlee was vooraf verre van zeker dat ze een fatsoenlijke tijdrit zou afwerken. Nadat ze met Van Riessen woensdag als zesde was geëindigd op de teamsprint, stelde de Eerbeekse sprintster een dag later teleur op het onderdeel keirin (elfde). Ligtlee klaagde. "Ik denk dat ik niet de Elis ben die ik hoor te zijn", zei ze bij de NOS, refererend aan de naweeën van een zware val tijdens de zesdaagse van Rotterdam.

Na haar bronzen race op vrijdag klonk ze al weer een stuk vrolijker. "Ik weet dat de 500 meter mijn onderdeel is. Voor velen zal dit succes onverwacht komen. Gisteren was natuurlijk geen goede dag, maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten." Ligtlee veroverde afgelopen najaar zilver bij de EK in het Zwitserse Grenchen. Ook toen ging het goud naar Vojnova, die destijds het wereldrecord aanscherpte tot 32,794. Bij de WK werd Ligtlee vorig jaar vierde.

Het was de vierde medaille voor Nederland na drie zilveren voor de teamsprinters (mannen), Theo Bos (kilometer tijdrit) en Kirsten Wild (scratch). (ANP)