Tim Veldt.
Tim Veldt. - © ANP

Gevallen Veldt teruggezet door jury

4 maart 2016
Het heldhaftige optreden van baanwielrenner Tim Veldt bij de WK op de afvalkoers, het derde onderdeel van het omnium, is voor hem uitgedraaid op een deceptie.

Ondanks een valpartij eindigde Veldt in eerste instantie als vierde. Na afloop besloot de jury echter Veldt terug te zetten van de vierde naar de tiende plaats, omdat de reservefiets die hij na zijn val nodig had niet aan de regels voldeed. De renner uit Amstelveen zakte daardoor in het klassement na drie van de zes onderdelen naar de achtste plaats.

Veldt was tijdens de afvalkoers onderuit gegaan. Op dat moment reden nog tien renners op de baan in Londen. De wedstrijdleiding besloot de race te neutraliseren. De gehavende Veldt hield na de hervatting op zijn reservefiets lang stand en eindigde knap als vierde, wat hem op applaus van het publiek kwam te staan.

Met de punten die de Nederlander verdiende, klom hij in het klassement naar de zesde plek. Ruim een uur later kreeg Veldt echter slecht nieuws van de jury. Omdat zijn stuur niet volgens de regels was gepositioneerd, werd hij teruggezet naar de tiende plaats.

Met 74 punten staat hij in het klassement achtste, de Italiaan Elia Viviani leidt met 104. Viviani schoof door de 'degradatie' van Veldt op naar de vijfde plaats op de afvalkoers en behield daardoor toch de leiding, die hij in eerste instantie had moeten afstaan aan Fernando Gaviria.

De Colombiaan won na de individuele achtervolging ook de afvalkoers, de Britse topsprinter Mark Cavendish werd tweede. Gaviria heeft 2 punten minder dan Viviani.

Het omnium gaat zaterdag verder met de kilometer tijdrit, vliegende ronde en puntenkoers.

Goud Ganna
Filippo Ganna heeft in Londen goud gepakt op de achtervolging. De negentienjarige Italiaan versloeg in de finale de Duitser Domenic Weinstein met twee seconden verschil. Hij finishte na 4.16,141.

De Brit Andrew Tennant completeerde het podium door in de strijd om brons landgenoot Owain Doull bijna twee tienden voor te blijven. (ANP)