Conor McGregor
Conor McGregor - © ANP

UFC 196: Iedereen haat Conor McGregor

5 maart 2016
In drie jaar tijd heeft Conor McGregor de grondvesten van de UFC doen schudden. De omstreden Ier heeft bijna alle vechters in drie gewichtsklassen tegen zich in het harnas weten te jagen en geniet daar met volle teugen van.

Afgelopen december schreef de Ier geschiedenis in de Octagon door José Aldo buiten westen te slaan en zichzelf te kronen tot UFC-vedergewichtkampioen. Aldo was jarenlang kampioen en ruim tien jaar ongeslagen, maar in dertien seconden wist McGregor met een goedgeplaatste linkerstoot een einde te maken aan deze lange heerschappij.

Sindsdien is McGregor het lot uit de loterij waarop elke UFC-vechter hoopt. Want een gevecht tegen Notorious betekent niet alleen een smak geld en een groot podium, maar ook een kans om de mond te snoeren van de grofgebekte Ier.

Red Panty Night
Wie zou het volgende belletje krijgen om het op te nemen tegen McGregor? Of zoals de Ier zou zeggen: Wiens zwerverleven is de volgende die ik ga veranderen? Welke vechter is de volgende die een red panty night krijgt? Het antwoord komt snel: lichtgewichtkampioen Rafael dos Anjos zet zijn titel op het spel tegen McGregor. Het is een kans voor Notorious om nog een keer geschiedenis te schrijven als de eerste vechter die tegelijkertijd kampioen is op twee gewichtsklassen.

Het loopt anders, want Dos Anjos moet elf dagen voor het gevecht afmelden vanwege een gebroken linkervoet. Of zoals McGregor het beschrijft, een blauwe plek: “Stop er ijs op en neem wat ibuprofen. Ik zag de foto’s en blijkbaar heeft Dos Anjos zijn voet en vagina op dezelfde dag gebroken.”

Er is geen paniek want McGregor heeft genoeg uitdagers die de plek van Dos Anjos met alle liefde willen innemen, ondanks een korte voorbereiding. Onder anderen Donald Cerrone en Urijah Faber bieden zich aan, maar Nate Diaz is de volgende loterijwinnaar. Een vechter die misschien net zo controversieel is als McGregor vanwege zijn heethoofdigheid en grove uitspraken met creatief taalgebruik.

Deze kant liet Diaz o.a. zien na zijn laatste overwinning, toen hij in een scheldtirade kenbaar maakte dat hij tegen McGregor wilde vechten.

 

Veel fans zijn nog enthousiaster geworden door het gevecht tussen Diaz en McGregor. De Amerikaan is namelijk de eerste vechter die de spelletjes van Notorious niet pikt maar juist volop in de tegenaanval trekt. Dit bleek ook op donderdag toen de vechters, twee dagen voor het daadwerkelijke gevecht, elkaar bijna ter lijve gingen op een persconferentie.

 

Een overwinning zaterdagnacht geeft McGregor nog meer opties. Het gevecht tegen Diaz vindt namelijk op weltergewicht plaats, elf kilogram boven het gewicht waar McGregor normaal vecht.

Men sluit niet uit dat McGregor met een overwinning op zaterdagnacht Robbie Lawler, de kampioen op weltergewicht, de volgende loterijwinnaar laat worden en uitdaagt voor een titelgevecht op UFC 200, het grootse jubileumevenement van de UFC aanstaande juli.

Holly Holm, one hit wonder?
Voordat Conor McGregor en Nate Diaz hun vete oplossen, verdedigt Holly Holm haar bantamgewichttitel tegen Miesha Tate. Holm zal voor het eerst vechten sinds ze superster Ronda Rousey versloeg in november met een genadeloze trap tegen het hoofd. De Preacher’s Daughter kan in deze partij bewijzen dat ze geen one hit wonder is en tonen dat ze meer is dan alleen ‘de vrouw die Ronda Rousey versloeg’.

Daarvoor moet ze wel Tate verslaan. ‘Cupcake’ is een ervaren vechtster die het gevecht ongetwijfeld op de grond wil uitvechten waar Holm minder sterk is. Mogelijk is het nu of nooit voor Tate, die voor de tweede keer vecht voor de titel. (FOX Sports)

UFC 196 is zaterdagnacht vanaf 04.00 uur te zien op FOX Sports 2 en het open kanaal van FOX.