Cancellara
Cancellara - © ANP

Cancellara wint tiende editie van Strade Bianche

5 maart 2016
Fabian Cancellara heeft zaterdag de tiende editie van de Strade Bianche gewonnen.

De Zwitser pakte al zijn derde overwinning in Siena, door op de laatste steile kilometers Zdenek Stybar, Gianluca Brambilla en Peter Sagan te kloppen.

Al de hele dag werd het peloton langzaam maar zeker uitgedund. Met nog twintig kilometer te gaan besloot wereldkampioen Sagan op een van de stoffige stroken weg te springen uit de groep met 25 overgebleven renners. Onder anderen Robert Gesink moest direct passen, alleen Stybar en Cancellara konden volgen.

Zij raapten al snel Brambilla op, die als enige was overgebleven uit een kopgroepje. De Italiaan pikte moeiteloos aan en vormde met ploeggenoot Stybar een sterk blok. Tegelijk zorgde het viertal ervoor dat de achtervolgende renners niet meer konden terugkeren.

Met nog een paar kilometer te gaan, sprong Brambilla weg en met twaalf seconden voorsprong begon hij aan de laatste steile kilometer door Siena. In de smalle straatjes door het oude hart van de stad haalden Cancellara en Stybar hem nog bij.

In de laatste bocht hield de succesvolle Zwitserse de deur goed dicht voor de winnaar van de laatste editie, waardoor die in de sprint kansloos was.

"Ik wil dit laatste jaar echt nog presteren'', aldus de Zwitser, die na dit seizoen stopt. "Ik wist dat Stybar uit het veldrijden kwam en ik voor hem moest uitkijken. Hij was heel goed op die laatste klim. Ik zag dat Sagan daar al in de problemen kwam, dus moest ik het tempo maken. Aan het einde was het een loterij. Hij of ik. Uiteindelijk lukte het en ben ik ontzettend trots.''

LottoNL-Jumbo

Bij de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo zat het niet mee. Enciro Battaglin viel, Timo Roosen, Mike Teunissen en Tom van Asbroeck reden lek en kwamen niet meer terug. Uiteindelijk was Gesink de beste op de 22e plaats. "Het was zaak om Robert Gesink zo goed mogelijk in de finale te houden. Dat lukte helaas niet'', baalde ploegleider Jan Boven achteraf. (ANP)