Maria Sharapova.
Maria Sharapova. - © Pro Shots

Maria Sharapova positief getest op doping

7 maart 2016
Maria Sharapova is positief getest op doping tijdens de Australian Open. Het betreft het hartmedicijn meldonium. Dat staat sinds 1 januari op de lijst verboden middelen van het WADA.

De 28-jarige tennisster maakte het nieuws maandag tijdens een ingelaste persconferentie bekend.

De Russin slikt het medicijn al tien jaar op doktersvoorschrift. "Ik had toen allerlei kwaaltjes. Ik was vaak ziek en had een magnesiumtekort. Ook heeft mijn familie een geschiedenis van suikerziekte. Bij mij bestond eveneens het vermoeden van diabetes.''

Sharapova wist niet dat meldonium sinds kort verboden is maar neemt de volle verantwoordelijkheid voor de overtreding van het dopingreglement. "Ik heb een grote fout gemaakt.''

De voormalige nummer één van de wereldranglijst, nu zevende, zei ook dat ze niet op deze manier afscheid wil nemen van de tennissport en op een nieuwe kans hoopt.

Sharapova won in het verleden vijf Grand Slams, waaronder twee keer Roland Garros. De internationale tennisfederatie ITF heeft haar inmiddels een voorlopige schorsing opgelegd. De straf gaat op 12 maart in. Later zal blijken hoe lang de Russin moet toekijken.

Een advocaat van Sharapova heeft bevestigd dat de Russin een tweede dopingtest heeft aangevraagd.

Meer dopinggevallen
Onlangs werden al meer sporters positief bevonden op meldonium, ook wel meldronaat genoemd, onder wie de Russische wielrenner Edoeard Vorganov en de biatete Olga Abramova.

Het middel, oorspronkelijk bedoeld om hartklachten te verlichten, behoort evenals de 'training-pil' aicar en insuline tot de groep stoffen (metabole modulatoren) waar (duur-)sporters baat bij zouden kunnen hebben.

Herman Ram, de directeur van de Dopingautoriteit, zei toen al meer positieve gevallen te verwachten. Onlangs werd bekend dat ook in de urine van de Zweedse atlete Abeba Aregawi, een concurrente van Sifan Hassan op de 1500 meter, sporen zijn gevonden van meldonium. (FOX Sports/ANP)