Pavel Koelizjnikov
Pavel Koelizjnikov - © ANP

Ook topsprinter Koelizjnikov betrapt op meldonium

8 maart 2016
Het Russische sprintkanon Pavel Koelizjnikov is betrapt op dopinggebruik. Het gaat om het middel meldonium, bericht het medium R-sport uit Rusland.

Maandag werd bekend dat tennisgrootheid Maria Sharapova op hetzelfde middel positief is getest. Koelizjnikov is ook tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en pakte dit jaar ook de wereldtitel op de kilometer. Op de 500 meter scherpte hij dit seizoen het wereldrecord aan tot 33,98 seconden. Daarmee was hij de eerste die onder de 34 seconden dook.

Het is niet de eerste keer dat Koelizjnikov wordt betrapt op doping. In 2012 werd hij ook al voor twee jaar geschorst door schaatsbond ISU, omdat in een dopingstaal sporen van het verboden stimulerend middel methylhexanamine werden gevonden. Hij zei toen dat hij de stof had binnengekregen, omdat die in een middel tegen verkoudheid zat.

Ook de shorttracker Semen Elistratov is betrapt op het inmiddels beruchte middel. Hij werd met de relayploeg olympisch kampioen in Sotsji in 2014.

In de schaatswereld wordt verbolgen gereageerd op het nieuw over Koelizjnikov. “Nee nee nee nee nee nee nee nee”, reageerde de Nederlandse topsprinter Ronald Mulder via Twitter. “Whooo!! Shit hits the fan!”, plaatste Mark Tuitert. (FOX Sports/ANP)