Brian Mariano
Brian Mariano - © ANP

Sprinter Brian Mariano betrapt op doping

8 maart 2016
Atleet Brian Mariano is betrapt op doping en voorlopig geschorst, meldt de Atletiekunie. De meervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter is positief bevonden bij een dopingcontrole na een wedstrijd op 6 februari in het Franse Mondeville.

De Atletiekunie maakte niet bekend welk verboden middel is aangetroffen bij de sprinter. Mariano gaf in het persbericht van de bond een verklaring: "Ik heb geen idee hoe ik de gevonden stof binnen heb gekregen, mogelijk dat een van de supplementen die ik via het internet heb besteld die stof bevat. Ik weet dat ik daar zelf verantwoordelijk voor ben en accepteer daarom ook de voorlopige sanctie."

De 31-jarige Mariano is houder van het Nederlands record op de 60 meter met 6,60 seconden. Churandy Martina, evenals Mariano geboren op Curaçao, evenaarde deze winter die recordtijd.

Mariano kwam dit indoorseizoen tot een beste tijd van 6,72. Daarmee voldeed hij niet aan de limiet voor de WK indoor in Portland. Hij had daar sowieso niet naar toegekund, omdat hij vanwege een veroordeling de Verenigde Staten niet in mag. De atleet kwam in 2012 in opspraak toen er op Curaçao cocaïne werd gevonden in zijn bagage. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd, maar heeft die niet uitgezeten.

In 2012 maakte Mariano deel uit van de nationale estafetteploeg die op het Europees kampioenschap goud veroverde op de 4x100 meter. Ook nam hij op dat onderdeel deel aan de Olympische Spelen van Londen, waar hij met Oranje de finale haalde en zesde werd. (ANP)