Robin Haase en Thiemo de Bakker
Robin Haase en Thiemo de Bakker - © FOXSports.NL

Haarhuis: Hoop dat Haase en De Bakker mij evenaren op Indian Wells

10 maart 2016
Een van de bijzonderste ATP-toernooien van het tennisseizoen vindt momenteel plaats in Indian Wells. Paul Haarhuis, de laatste Nederlandse finalist, heeft goede herinneringen aan Californië.

In 1996 was Haarhuis de eerste en ook vooralsnog de laatste Nederlander die in het enkelspel de eindstrijd haalde. De dubbelspecialist rekende onder meer af met Pete Sampras en Goran Ivanisevic en verloor in de eindstrijd van de Amerikaanse topper Michael Chang. "Mijn beste single-resultaat ooit. Een fantastisch toernooi", stelt Haarhuis.

"Ik weet nog dat ik weinig tijd had tussen het toernooi in Rotterdam en mijn eerste wedstrijd in Indian Wells. Maar het ging goed en ik won in de tweede ronde van Thomas Enqvist, die destijds in de top tien stond. Twee rondes later tegen Sampras viel alles perfect in elkaar. Tegen de nummer één van de wereld, in Amerika, op een van zijn favoriete baansoorten. En ik had het vertrouwen dat ik het kon, omdat ik al eerder van hem had gewonnen."

Na de gewonnen halve eindstrijd tegen Ivanisevic waarin alles precies ging zoals Haarhuis in zijn hoofd had, was Chang in de finale een maatje te groot. "Het was een zware, lange week voor mij geweest. Ik had kansen in de eerste set, maar die pakte ik niet. Fysiek en qua niveau kon ik het net niet aan. Hij speelde te solide."

'Vijfde Grand Slam'
Waar andere ATP-toernooien vaak binnen een week worden afgewerkt, wordt er in Indian Wells langer gespeeld. Daarnaast is het toernooi flink gegroeid.

"Qua locatie en park is het de vijfde Grand Slam geworden. En wat betreft de faciliteiten is het misschien wel het beste toernooi ter wereld. Baan 7 van Wimbledon of Roland Garros heeft minder publieksruimte dan Indian Wells. De laatste jaren ben ik er niet geweest, maar ik hoor alleen maar lovende verhalen."

Robin Haase en Thiemo de Bakker houden de Nederlandse eer hoog in het mannentoernooi. Haase, 57ste van de wereld, versloeg donderdagavond in de eerste ronde de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-84). De Nederlander staat nu tegenover Alexandr Dolgopolov. De Bakker (103 van de wereld) neemt het vrijdagavond op tegen Jiri Vesely, die 56ste staat.

"Het is te doen", denkt Haarhuis. "Vesely is ook geen top tien speler. Ik hoop dat ze mij in Indian Wells evenaren of verbeteren. Die kans is klein, maar hey…wie had van mij verwacht dat ik in 1996 de finale zou halen?" (FOX Sports)

Het ATP-toernooi van Indian Wells is vanaf donderdag dagelijks te zien op FOX Sports.