Stefan Groothuis
Stefan Groothuis - © ANP

Stefan Groothuis sluit af met goud

12 maart 2016
Stefan Groothuis heeft zaterdag met een gouden medaille afscheid genomen als topschaatser. De olympisch titelhouder op de 1000 meter zegevierde met Nederland ternauwernood op de teamsprint.

Als derde en laatste schaatser zorgde de 34-jarige routinier voor de winnende eindtijd van 1.20,40. Namens Oranje kwamen ook Ronald Mulder en Kai Verbij in actie. Canada was slechts 0,01 seconde langzamer dan de thuisploeg, die ook de eindzege pakte in het eindklassement van dit nieuwe onderdeel in de wereldbeker.

Nederlandse vrouwen pakken zilve

Op de ploegenachtervolging moest het Nederlandse vrouwenteam net voorrang verlenen aan Japan, de formatie van bondscoach Johan de Wit. Oranje, dat met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra op het ijs verscheen, eindigde in een tijd van 2.58,21.

Tegenstander Japan zette daar een baanrecord van 2.58,06 tegenover. De Jong miste op de laatste meters de aansluiting met Wüst en Leenstra, waardoor het thuisteam met zilver genoegen moest nemen, net zoals in het eindklassement van de wereldbeker. (ANP)

Bob de Jong ontvangt oeuvreprijs

12 maart 2016
Bob de Jong ontvangt oeuvreprijs
De 39-jarige stayer Bob de Jong heeft zaterdag in Heerenveen de oeuvreprijs van de Nederlandse schaatsbond KNSB in ontvangst mogen nemen.