Atletiekbaan
Atletiekbaan - © ANP

Atletiekcoach Skafidas levenslang geschorst

16 maart 2016
Het Britse antidopingbureau UKAD heeft George Skafidas, een voormalige coach van de nationale atletiekbond, levenslang geschorst.

De Griek kreeg die straf voor het verstrekken van verboden prestatiebevorderende middelen aan sprintster Bernice Wilson. Deze werd in 2011 voor vier jaar uitgesloten wegens het gebruik van de spierversterkende preparaten testosteron en clenbuterol.

Volgens UKAD heeft Skafidas negen overtredingen van het dopingreglement toegegeven. Die dateren uit 2011 maar ook uit januari en februari 2015, vlak voordat Wilson haar rentree zou maken in de competitie.

Ze testte bij een onaangekondigde controle positief op clomifeen, een medicament ter bevordering van de vruchtbaarheid. Bij mannen zou het de testosteronproductie versneld kunnen normaliseren na een anabolicakuur.

Wilson kwam er met tien maanden schorsing vanaf omdat ze meewerkte met het UKAD. 'Leverancier' Skafidas, die voor 2004 in eigen land tal van topsporters begeleidde, mocht sinds november al geen functie meer uitoefenen in de atletiek. Die voorlopige sanctie is nu omgezet in een definitieve. (ANP)