Het is 14 juni 2018. Het WK in Rusland staat op het punt van beginnen. Het mondiale kampioenschap dat nu al legendarisch is. De grootste voetbalster van deze tijd, Lionel Messi, is er namelijk niet bij.

Vrees niet en blijf rustig op je stoel zitten. Of op je bank, ook goed. Uiteraard, is dit een doemscenario. Het is natuurlijk nog niet zeker dat Messi en zijn Argentijnse teamgenoten ontbreken in Moskou, Sint-Petersburg, Kazan en alle andere stadions. La Albiceleste – wat een heerlijke bijnaam blijft dat – kan zich nog steeds plaatsen voor het volgende WK.

Maar, helemaal onrealistisch is de hierboven geschetste gang van zaken ook weer niet. Argentinië moet erg op zijn tellen passen in de beruchte en bekende poule des doods die de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks weer blijkt op te leveren.

Een korte stand van zaken. In de groep van tien staat Argentinië na vier duels op de zesde plaats. De beste vier van de poule gaan rechtstreeks naar Rusland. Nummer vijf krijgt nog een herkansing in de play-offs. De rest grijpt mis, zo simpel is het.

Zonder de indertijd geblesseerde Messi draaide Argentinië in die eerste vier potjes uiterst stroef. Begin oktober werd een valse start gemaakt tegen Ecuador, dat momenteel de verrassende koploper is in Zuid-Amerika. Na die zeperd en gelijke spelen in de lastige potjes tegen Paraguay en Brazilië werd er tegen het eveneens kwakkelende Colombia eindelijk een keer gewonnen. 

Een knappe, maar eveneens broodnodige zege. Argentinië is gewend een prooi te zijn en moet nu de achtervolging inzetten. Donderdagnacht kan de nummer twee van de wereld geweldige zaken doen in de uitwedstrijd tegen Chili, dat vijfde staat in de poule.

Alsof de belangen nog niet groot genoeg zijn, heeft Argentinië nog een fikse rekening openstaan met de Chilenen. Begin juli verloor de ploeg van bondscoach Gerardo ‘Tata’ Martino na het nemen van strafschoppen de doelpuntloze finale van de Copa América van Chili, het gastland van het toernooi.

Het zure gevoel van toen moet Argentinië om proberen te zetten in gif. De tweevoudig wereldkampioen zal wel moeten. Want anders zou die bange droom, een WK zonder Messi, zomaar uit kunnen komen. (FOX Sports)

Gerelateerd