Luis Suárez keert vrijdag terug in het tricot van Uruguay. De oud-Ajacied heeft zijn schorsing van negen interlands uitgezeten voor het bijtincident op het WK van 2014 en speelt vrijdag weer in de nationale ploeg, uitgerekend in Brazilië.

Het laatste optreden van de goaltjesdief namens Los Charrúas was ook in het land van samba en carnaval. Dat was op dinsdag 24 juni 2014: Uruguay nam het toen in de derde groepsfasewedstrijd op tegen Italië met een plek bij de laatste zestien als inzet. Hoewel de wedstrijd eindigde voor de Uruguayanen in een feest, zij wonnen met 1-0. En toch hing er een donkere wolk over de festiviteiten.

El Caníbal had zijn bijnaam opnieuw eer aangedaan, ditmaal met zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini. Een minuut na het bijtincident kopte Diego Godín de verlossende goal binnen waardoor dat vreemde incident even vergeten was, maar na het eindsignaal ging het maar over een man: Luis Suárez. De man die eerder zijn tanden in Otman Bakkal en Branislav Ivanovic zette, kon zich weer niet inhouden. 

“Wat bezielde hem toch?”, vroegen zich niet alleen voetbalfans maar zelfs psychologen af. "Ik doe het uit een impuls, het is een soort reactie”, aldus een verklaring van Suárez zelf. De ‘impuls’ was de laatste in een lange serie van incidenten die zelfs een eigen Wikipedia-pagina hebben opgeleverd.

Nu, 21 maanden later, keert de aanvaller weer terug naar het land des onheils. Klaar voor een nieuwe start bij de nationale ploeg, hoewel hijzelf zegt niet veranderd te zijn: “Ik heb dezelfde instelling; ik ren, ik zet pressie en ik zoek soms de confrontatie, omdat niemand de manier waarop ik voetbal kan veranderen. Ik ben wel slimmer geworden bij Barcelona en denk iets meer na voordat ik iets doe.” 

Uruguay hoopt op meer El Pistolero – de andere bijnaam van Suárez – bij de terugkeer van El Caníbal. De tweevoudig wereldkampioen kan de goaltjesdief goed gebruiken want Uruguay wist sinds 2001 geen WK-kwalificatiewedstrijd van Brazilië te winnen. Bij verlies is er echter nog geen man overboord. De Uruguayanen staan na vier wedstrijden op de tweede plek in de groep met negen punten. 

Een ding staat vast: het is nooit saai met Suárez op het veld. (FOX Sports)

Brazilië-Uruguay zie je in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.40 uur LIVE op FOX Sports 2

Gerelateerd