Hoewel hij niet huilde, kon James Rodríguez niet ontkennen dat hij donderdag emotioneel was na de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolivia. Men spreekt wel eens over slechte timing van een interlandperiode, maar voor de Real Madrid-speler konden de WK-kwalificatiewedstrijden niet op een beter tijdstip komen.

Rodríguez mocht in het gele shirt van de Koffieboeren weer eens laten zien hoe goed hij was in een moeilijke periode bij Real Madrid. De Colombianen verspeelden een comfortabele 0-2 voorsprong, maar dankzij een late schuiver van Edwin Cardona gingen de bezoekers er toch met drie punten vandoor.

“Het was een zware wedstrijd en ik geloofde dat 2-2 een eerlijk resultaat was”, liet Man of the Match Rodriguez na de wedstrijd weten aan ESPN. “Maar als je wilt winnen, zie je wat er kan gebeuren. De goal van Edwin was een speciaal moment.”

Ondanks de goal van Cardona, was El Diez de grote man die zijn team bij de hand nam. De aanvallende middenvelder maakte de openingsgoal en stelde Carlos Bacca in staat de voorsprong te verdubbelen voor de thee. Rodríguez leidde het team naar de eerste overwinning in vier kwalificatiewedstrijden.

Zwaar jaar
De driepunter is voor Rodríguez een opsteker in een moeilijke periode. Na een goed eerste jaar bij Real Madrid, waar hij voor tachtig miljoen euro werd gehaald van AS Monaco, heeft Rodríguez een zware terugval doorgemaakt. Zinédine Zidane geeft de voorkeur aan andere spelers op zijn positie want, net zoals de Madrilenen, stelt de Colombiaan dit seizoen teleur.

Hij zou niet fit zijn, kreeg kritiek van zijn teamgenoten vanwege een avondje stappen na de verloren derby met Atlético en werd volgens de roddelpers begin dit jaar op de hielen gezeten door de Spaanse politie toen hij in zijn Audi ongeveer tweehonderd kilometer per uur reed.

Echte leider
In eigen land blijft El Diez echter onomstreden. Bondscoach José Pékerman geeft hem een vrije rol en door de afwezigheid van Radamel Falcao, Jackson Martínez  en Fredy Guarín is hij de absolute ster.

Na de wedstrijd stak de Argentijnse bondscoach de bewondering voor zijn captain niet onder stoelen of banken: “James is onze leider. Niet alleen vanwege zijn voetbaltalent, maar ook om zijn betrokkenheid.”

Colombia had een goed optreden nodig van z’n sterspeler, want het stond zevende in een poule waar alleen de eerste vier zich direct plaatsen voor het WK en nummer vijf zich moet bewijzen in play-offs. Nu staat het er beter voor, met maar een punt achter nummer drie Brazilië.

De volgende stap in een mogelijke wederopstanding kan een grote zijn: verrassende koploper Ecuador komt dinsdag op bezoek in Barranquilla. Er wordt dus opnieuw een goed optreden van Rodríguez gevraagd. Dat zou direct de basis kunnen zijn voor een goed slot van het seizoen. (FOX Sports)

Colombia-Ecuador is dinsdagavond vanaf 22.30 uur live te zien op FOX Sports 4.