Als het de bedoeling van Danny Blind was om veel stof tot nadenken te krijgen na de oefenduels met Frankrijk en Engeland, dan is de bondscoach ruimschoots geslaagd in zijn opzet. In aanloop naar de WK-kwalificatie voor 2018 krijgt de trainer de volgende vier tips cadeau.

1. Voor- óf achteruit

Tegen Frankrijk werd één ding heel erg pijnlijk duidelijk, Danny. Als je verdedigers angstig achteruit lopen, en je offensief ingestelde middenvelders vooruit, dan ontstaat er een gat zo groot als de Grand Canyon in het hart van je ploeg. Daar was het heerlijk tussendoor voetballen voor de Franse stilisten. Of je nu 5-3-2 of 4-3-3 speelt, maakt dan niet eens meer iets uit. Wanneer Oranje de linies niet kort genoeg op elkaar houdt, om defensief overeind te blijven en de aanvallers te kunnen ondersteunen, dan faalt elk systeem.

Om te voorkomen dat je elftal in de toekomst nog een keer uiteengereten wordt: maak een duidelijke keuze. Zak helemaal in en probeer van daaruit te counteren (zoals je redelijk succesvol tegen Engeland oefende) óf probeer de tegenstander snel vast en ‘hoog’ druk te zetten, op de helft van de tegenstander. Dat vinden je vele aanvallers zeker prettig. Wat je ook besluit; doe het in ieder geval gegroepeerd. Misschien was dat tegen de Fransen ook je bedoeling, maar werden je bevelen niet opgevolgd. Er is hoe dan ook werk aan de winkel. Tactisch en/of communicatief.

2. Klaassen als controleur

Danny, je kwam voor het tweeluik ook zelf al tot de conclusie: je hebt momenteel te weinig controlerende, verdedigend ingestelde middenvelders tot je beschikking. Aangezien Kevin Strootman nog (lang?) niet terug is op zijn oude niveau en Nigel de Jong geen optie meer voor je is, kan het geen kwaad om te experimenteren met Davy Klaassen. Als extra slot op de deur voor je verdediging, bij gebrek aan echte specialisten.

De Ajacied is waarschijnlijk de enige middenvelder uit je huidige keurkorps die tactisch slim genoeg is, en voldoende duelkracht heeft, om op die plek uit de voeten te kunnen. Laat mannen als Ibrahim Afellay, Riechedly Bazoer, Jordy Clasie, Marco van Ginkel, Georginio Wijnaldum, Davy Pröpper en Wesley Sneijder zich met andere zaken bezighouden; Klaassen poetst en ruimt als het moet. Hij kan zelfs een goaltje maken. Mooi meegenomen toch?

3. Schrijf Huntelaar niet te snel af

Als het WK van 2018 begint, is Klaas-Jan Huntelaar 34. Dat is zeker niet te oud. Miroslav Klose maakte op 35-jarige leeftijd nog goals op het WK van 2014 en Roger Milla wiegde nog met zijn heupen toen hij 38 was en het WK van 1990 betoverde. Bovendien is de kans zeer groot dat Huntelaar, samen met een hopelijk zeer fitte Arjen Robben en Wesley Sneijder, in Rusland tot de weinige echt ervaren dertigers in je selectie behoort. Iemand die al vier eindtoernooien meemaakte, kan goed van pas komen in een groene groep op een wereldtoneel.

Daarnaast zijn zijn cijfers nog steeds uitstekend. In 76 interlands scoorde Huntelaar 42 keer. Da's toch een aardig gemiddelde. De voorzetten van Jetro Willems die Luuk de Jong erin kopt bij PSV, zijn ook echt wel een prooi voor de Hunter. Je oude leermeester Louis van Gaal heeft in 2014 bovendien laten zien hoe je hem kunt temmen. Als je Huntelaar duidelijk van te voren uitlegt wat zijn rol is (pinchhitter), dan is hij best bereid om koest op de bank plaats te nemen. Kun je rustig met Vincent Janssen, Luuk de Jong en Bas Dost verder bouwen richting de toekomst.

4. Neem Clarence Seedorf als vervanger van Ruud van Nistelrooij

Nu niet gelijk schrikken. Ja, hij praat misschien te veel en ja, jullie zullen vroeger bij Ajax best eens gek geworden zijn van zijn eigenwijze gedrag. En je assistent Marco van Basten had als bondscoach geen beste band met hem. Maar juist daarom, Danny. Kies niet voor de voor de hand liggende route of voor de weg van de minste weerstand.

Seedorf kan je minder sterke kanten camoufleren, je aanvullen. Praten met ontevreden reserves (hij was bij Oranje er zelf vaak één), jongens scherp houden, een arm om de schouder leggen, levenslessen uit zijn schat aan ervaring delen; dat ligt veel meer in de kwaliteiten van Seedorf dan in die van jou of Van Basten. Het is zeer de vraag of de nog steeds ambitieuze Seedorf zo'n marginale rol ziet zitten, maar vraag hem op z'n minst. Hij zou je wel eens positief kunnen verrassen. (FOX Sports)

Gerelateerd